Printaj ovu stranu

Sestrama i medicinskim tehničarima neka je sretan njihov dan !

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
Sestrama i medicinskim tehničarima neka je sretan njihov dan !

Na dan 12. maja globalno se obilježava Međunarodni dan sestrinstva – medicinskih sestara/medicinskih tehničara. Kako je poznato, dan obilježavanja odabran je zbog datuma rođenja i sjećanja na čuvenu Florence Nightingale (1820-1910), utemeljiteljicu modernog sestrinstva, a koja je „sestrinsku slavu“ stekla, između ostalog, radeći godinu i po dana u britanskoj vojnoj bolnici tokom Krimskog rata.

Obilježavanje ovog dana organizira još od 1974. godine Međunarodno vijeće medicinskih sestara, asocijacija koja ove godine slavi 120. godišnjicu, a okuplja više od 130 nacionalnih udruga među kojima je Bosansko-hercegovačko udruženje medicinskih sestara/tehničara. Slogan obilježavanja i ove godine u svijetu ima isti početni dio: medicinske sestre – glas koji vodi, uz nastavak i osnovnu temu: ulaganje u sestrinstvo i poštivanje prava u ostvarivanju zdravlja za sve. Želja je time usmjeriti pažnju prema potrebi da se zaštiti, pruži podrška i naglasi važnost investiranja u sestrinsku profesiju što bi ojačalo i zdravstvene sisteme u cjelini.

Ovaj dan na području Unsko-sanskog kantona obilježiće se sutra,u petak zbog radnih obaveza medicinara. Ove godine domaćini su medicinski tehničari velikokladuške općine.Naime,svake godine druga općina je domaćin,a ovakav način rada Komore medicinskih sestara i tehničara,uz samo osnivanje i održavanje prve skupštine ove asocijacije, počelo je 2017. u Bosanskoj Krupi.

Kako nam je kazala predsjednica ove Komore medicinskih sestara i tehničara USK ,diplomirana medicinska sestra Emira Badnjević,ovo obilježavanje sastoji se iz dva dijela,onog edukativnog-stručnog- simpozijskog i drugog svečanog dijela uz druženje kolega s cijelog Kantona.Lokalni slogan kojim se održavaju ovogodišnji susreti je „Glas za vodstvo,uložite u sestrinstvo i poštivanje prava globalnog zdravlja“.

Koristimo i priliku da svim sestrama i medicinskim tehničarima čestitamo ovaj dan,poželimo im i dalje uspješan rad,osobito u novim izazovima,brizi za zdravlje svih nas,boljem materijalnom položaju,boljoj edukaciji i većem poštovanju njihove uloge u cijelom društvu,uz veliku zahvalu što smo u vrijeme corona virusa,svakodnevno,imali s njima izvrsnu suradnju,s ciljem bolje informiranosti našig građana o pandemiji u protekle dvije godine.

U sklopu obilježavanja ovog dana u programa Radija Bosanska Krupa,posjetili smo Dom zdravlja Bosanska Krupa,napravili zanimljivu reportažu koju ćemo emitovati u našem programu u 12,45 minuta.

 

RBK/Dževada Štancl

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 136 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости