Printaj ovu stranu

Savez logoraša u BiH: Poraz fašizma i nacionalizma nakon 2. Svjetskog rata nije bio konačan

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
Savez logoraša u BiH: Poraz fašizma i nacionalizma nakon 2. Svjetskog rata nije bio konačan

Savez logoraša u BiH oglasio se saopćenjem za javnost u povodu 9. maja - ”Dana logoraša Bosne i Hercegovine“ u kojem ocjenjuje da su događaji na području naše šire regije ponovo potvrdili da poraz fašizma i nacionalizma nakon 2. Svjetskog rata nije bio i konačan, a nedavna dešavanja u Ukrajini su čak pokazala da je fašizam 21. stoljeća i “metastazirao u neke nove oblike". 

-Očigledno je da će ta borba “dobra i zla” trajati do sudnjeg dana, a za svakoga od nas treba da je bitno na kojoj strani ćemo naći svoje mjesto. Od svojih početaka pa sve do danas, Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, istrajava upravo na toj borbi i daje kontinuiran i značajan doprinos u pobjedama dobra nad zlom - poručuju iz Saveza.

Prema podacima Saveza logoraša u BiH pouzdano se zna da je tokom agresije na BiH 1992-1995. godine neviđena zlostavljanja u logorima i zatvorima širom BiH preživjelo preko 200.000 civila, a oko 30.000 logoraša ubijeno je ili se vode kao nestali.                                                                                          

U Bosni i Hercegovini je do sada registrirano 657 mjesta zatočenja – zatvora i logora, među kojima su naročito poznati: Manjača, Omarska, Luka Brčko, Batković, Dretelj, Heliodrom, Gabela, Drmaljevo, KPD Foča, Sušica-Vlasenica, Kula-Sarajevo, Žepče…                                                                                                                                                      

Preživjeli logoraši u Bosni i Hercegovini ne uživaju ni jedno posebno zakonsko socijalno pravo, kao što je to zakonom normirano za ostale kategorije stradalnika rata.

Izvor: Fena/RadioBK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 96 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости