AKO SE NE POSTIGNE DOGOVOR OKO TRGOVSKE GORE, SLIJEDE PRAVNI KORACI

Razmatra se mogućnost obraćanja Evropskoj komisiji, jer je Hrvatska članica EU, a BiH potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Za nekoliko dana trebalo bi da budu poreduzeti i pravni koraci koje bi BiH mogla da povuče ako se ništa ne promijeni oko namjere Hrvatske da odlaže nuklearni otpad na lokalitetu Trgovska gora, na granici sa BiH i ako institucije ne postignu dogovor, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa ovim pitanjima Vitomir Popović.

Popović je istakao da u ovom momentu nije ni moguće doći do kompletne pravne strategije. 

"To je veoma složen i zahtjevan posao, ali dobar dio je završen. Jedan aspekt je političkog karaktera, odnosno da ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara i Hrvatske otvoreno razgovaraju, a ako se to ne bi desilo, što je moguće, na to treba dati odgovor i zaštititi stanovništvo", rekao je Popović za "Glas Srpske".

On je naveo da se razmatra mogućnost obraćanja Evropskoj komisiji, jer je Hrvatska članica EU, a BiH potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Još jedna mogućnost koja stoji na raspolaganju kada eksperti završe svoj dio posla u vezi sa ispitivanjem tla jesu tužbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

"Razmišlja se o tome i da građani pojedinačno reaguju, jer će se raditi i o kršenju njihovih osnovnih ljudskih prava. U skladu sa konvencijama mogu da pojedinačno podnose tužbe protiv Hrvatske, a moguće su i kolektivne tužbe. Vidjećemo za šta ćemo se opredijeliti", rekao je Popović, te istakao da je generalno riječ o veoma složenom poslu i predmetu.

Predsjedavajući Ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Emir Dizdarević potvrdio je da i pored određenih najava da bi Nuklearna elektrana "Krško" mogla dobiti novu dozvolu na period od 20 godina, što bi moglo značiti da će odlaganje otpada biti nastavljeno uz tu nuklearku, nema odustajanja. 

U tekstu se navodi da trenutno tim čeka detalje u vezi sa istraživanjima tla na strani BiH za koje će trebati oko 1,1 milion KM da bi dobili potrebne podatke, jer od kolega iz Hrvatske ne vjeruju da će dobiti blagovremeno i sve podatke, a na osnovu njihovih analiza.

"Imamo informaciju da su odredili firmu koja će raditi glavni projekat sa bezbjednosnim analizama izgradnje Centra za upravljanje tim otpadom, a mi smo tražili da nam kažu sve što su radili da bismo mogli reagovati. Još nismo dogovarali novi odlazak u tamošnji fond ili Trgovsku goru", rekao je Dizdarević.

On smatra i da bi trebalo iskoristiti period od godinu dana za uzimanje uzoraka zemljišta u slivu Une sa strane BiH. 

Domaći stručni timovi koji su formirani da bi BiH što bolje skrojila strategiju za borbu protiv namjera susjedne Hrvatske da u neposrednoj blizini granice skladišti opasni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", privode kraju još jednu fazu rada, a uz ispitivanje tla s ove strane Une sve izvjesnije je i obraćanje Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Hrvatska je vlasnik polovine elektrane "Krško" u Sloveniji i mora da do 2023. godine preuzme pola otpada, zbog čega posljednjih mjeseci sprovodi ozbiljne pripremne analize za skladištenje i odlagalište nuklearnog otpada na mjestu nekadašnje kasarne "Čerkezovac" na Trgovskoj gori. 

BiH, s druge strane, nije saglasna sa tim zbog opasnosti koje bi, kako tvrde njeni predstavnici, takav potez mogao da izazove opasnost po život oko 250.000 stanovnika u slivu rijeke Une, te po prirodnu sredinu.

(BHRT)

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 514 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1850 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa