Ramazanski top u Jezerskom ima svoju priču

Kad se približava mjesec ramazan i naša sjećanja oživljavaju mnogo naših dragih koji su taj lijepi islam našeg podneblja posebno u njemu u dušu unosili,učeći nas poštovanju,dobroti,pomaganju,razumijevanju.

Naravno sve to živimo i danas uz sve one koji s posebnom radošću se pripremaju za ramazan.

Ove godine mjesec ramazan nam dolazi 2.aprila,a svjedoci smo da se već u džamijama bosanskokrupske općine džematlije i efendije organiziraju i posebnom pažnjom osvježavaju džamijske prostore.

Posebno mjesto ima u tome i naš Jezerski.

Već neko vrijeme i ove godine svjedočimo da se Jezerani pripremaju za ramazan,ali i za ono što je potrebno da seosigaraju punjenje za ovogodišnje oglašavanje ramazanskog topa, koji znači povratak lijepoj tradiciji,na dragom jezeskom mjestu,na Starom gradu Jezerski,pored stare i nove džamije.Mjestu- čije slike,kao i divne prizore ramazanske gledamo već nekoliko godina,a donosi ih nam vrijedni,dragi,iznad svega pošteni čuvar te tradicije,ali i sjećanja na odbrambeno-oslobodilački rat,Hamdija Crnkić.

Zamolili smo ga za priču o jezerskom novom ramazanskom topu.

Napisao nam je ovo :

„Mještani Jezerskog u domivini i razasuti po cijelom svijetu su podržali akciju grupe zaljubljenika u kulturnu baštinu naše tvrđave Castrum Hijesere i 2017. godine su skupljena financijska sredstva, s kojima je kupljen Ramazanski TOP, kojega je izradio majstor-kovač Halilović Dursum iz Bosanske Otoke.

Od tada svake godine se TOP oglašava sa akšamskim ezanom i označava prekid dnevnog posta u toku mjeseca Ramazana, i na dan Ramazanskog Bajrama po izlazku iz džamije se oglasi dva puta. Top se nalazi u samoj tvrđavi pored kule, na najvišem mjestu same tvrđave. Po starim predajama se kaže da je tvrđava imala u svom posjedu dva topa u vrijeme turske vladavine na ovim prostorima.

Mještani su zavoljeli svoj Ramazanski TOP i on je često viđen na mnogim fotografijama , a u šali se kaže tokom Ramazana, "... nemoj se mrsiti dok ne čuješ da je TOP puknuo..."

Brigu oko održavanja TOPA, nabavci punjenja, vode članovi udruženja Castrum Hijesera,uz dobrovoljne priloge mještana Jezerskog i šire okolice a samo čuvanje i sklanjanje tokom zime, te farbanje u proljeće pomažu mladi sa Staroga grada . Sve nadzire moje budno "oficirsko" oko-napisao nam je naš Hamdija Crnkić

Hvala Hamdiji iz Radija Bosanska Krupa.

Prvi dan ramazana odnosno početak posta je u subotu, 2. aprila 2022. godine.Ramazan je blagoslovljeni muslimanski mjesec,deveti mjesec muslimanskog lunarnog kalendara. Zdravi odrasli muslimani i muslimanke poste tokom ovog mjeseca od zore do sumraka. Post podrazumijeva nekonzumiranje hrane, tekućina, nečinjenje nemoralnih djela i izbjegavanje ljutnje.Također, ohrabruju se dobra djela, molitve i čitanje Kur'ana.Muslimani vjeruju kako je Kur'an obznanjen tokom ramazana.

U svetom mjesecu, vjernici ustaju na sehur, rano ujutro kako bi jeli prije zore, a post prekidaju jelom u sumrak- iftare. Noćne molitve (teravije) održavaju se u džamijama nakon iftara. Pošto je ramazan dio lunarnog kalendara, njegov prvi dan se svake godine pomjera u gregorijanskom kalendaru.Muslimani čekaju pojavljivanje mladog mjeseca prije nego što objave početak blagoslovljenog mjeseca. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.) Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara. Lunarni mjeseci imaju između 29 i 30 dana, zavisno kada se primijeti novi mjesec. Post tokom mjeseca ramazana je jedan od pet stubova islama,a muslimani poste zbog vjerovanja,da imaju priliku da se približe Bogu, te da postanu samilosniji.Post je također put stjecanja strpljenja i odricanja od loših navika.

Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana.

Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

Prvi dan Ramazanskog bajrama je ponedjeljak, 02. maj 2022.

Ramazanski bajram nastupa 1. ševvala, desetog mjeseca hidžretskog kalendara. Muslimani se ovoga bajrama raduju jer su i spostili mjesec ramazan, obnovili svoja znanja i potvrdili svoju pokornost Bogu Uzvišenom.Ovaj bajram traje tri dana. Muslimani se na Bajram okupaju, obuku najbolja odijela, posjećuju mezarja, obilaze rodbinu, prijatelje, komšije, dijele sadaku.

Pripremila Dževada Štancl

Top Jezerski 3

Top Jezerski 4

Top Jezerski 1

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 554 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1134 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa