Oprez, pirotehnička sredstva nisu igračke

Uz novogodišnje praznike,svjedoci smo, povećava se potražnja za pirotehnikom, ali isto tako i nesavjesno korištenje petardi i drugih pirotehničkih sredstava na ulicama, što je strogo kažnjivo u oba entiteta Bosne i Hercegovine.

Ministarstva unutrašnjih poslova širom zemlje tokom cijelog mjeseca decembra upućuju apele građanima da ne upotrebljavaju pirotehnička sredstva, podsjećajući ih na visoke novčane kazne. U isto vrijeme, ulična prodaja i kupovina pirotehnike je neizbježna, kao i stalne žalbe uznemirenih građana, najčešće zbog nesavjesnog bacanja petardi iz zabave.

"Petarde nisu igračke", naglašavaju policijski službenici, ističući da upotreba pirotehnike nije bezazlena razonoda i zabava, već izuzetno opasna radnja.

Kako bi ti dani protekli mirno i bez incidenata, komandir Policijske stanice u Bosanskoj Krupi Omer Tahirović , uputio je apel djeci i roditeljima, svim građanima,napominjući da petarde i nisu igračke, te da mogu biti jako opasne.

Naglasio jeda su to opasna sredstva koja mogu izazvati teške tjelesne povrede onih koji ih koriste ili nekoga iz okoline, posebno u situacijama kada ih koriste djeca bez nadzora i znanja odraslih.Istakao da je obaveza odraslih da preventivno reaguju i da edukuju djecu o opasnostima i mogućim posljedicama upotrebe pirotehničkih sredstava.

Obaveza roditelja i odraslih,pa i škola i udruženja je da preventivno reaguju i da edukuju djecu o opasnostima i mogućim posljedicama upotrebe pirotehničkih sredstava,to znamo svi.Najbolja preventiva jeste nekorištenje ovih sredstava,kazao je komandir Policijske stanice u Bosanskoj Krupi , jer se praznici mogu proslaviti ljepše, ugodnije i svečanije i bez njihove upotrebe .Kako je kazao, roditelji treba da upoznaju djecu s opasnostima koje im prijete upotrebom pirotehničkih sredstava, te da im ne kupuju i ne poklanjaju ova opasna sredstva.

Petarde

„Roditelji i odrasli treba da budu primjer svojoj djeci, te da razna pirotehnička sredstva ne koriste pred djecom jer time samo podstiču njihovu radoznalost i šalju im pogrešnu poruku. Razna pirotehnička sredstva i petarde kao oblik izražavanja slavlja treba izbjegavati. Svjedoci smo da se svake godine pretjeruje, da djeca dolaze u dodir sa sredstvima i da zbog nepažnje bude i povreda, kojima sam svjedočio, odnosno roditelji trebaju sebi pomoći da cijelog života krive sami sebe za povredu s posljedicama po svoje dijete.“.

Uz to pirotehnička sredstva donose mnogo stresa djeci, starima, kućnim ljubimcima. Budimo humani i solidarni s drugima . Upotrebom petardi posljedice za dijete i njegovo zdravlje i psihofizički razvoj mogu biti veoma teške i dugotrajne, s nesagledivo štetnim efektima, a roditelji prije svih snose odgovornost za sigurnost i postupanje svoje maloljetne djece.

Kazna kao kazna, sama ne može biti lijek za ovakve stvari,ona je preventiva za ubuduće kada se nešto već dogodi,a u ovakvoj situaciji ekonomskoj ni kazne nisu male ,kazao je komandir Tahirovič.

"Onaj ko na javnom mjestu posjeduje, pali, ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva bez odobrenja nadležnog organa, čini prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Unsko-sanskog kantona . Kazne za počinioce ovih prekršaja iznose za onog tko pali rakete,petarde ili slična pirotehnička sredstva i izaziva uznemirenost građana kazniće se kaznom 100-300 maraka .

Ko na javnom mjestu bez odobrenja nadležnog organa ustupa ili prodaje , ili kupuje petarde i sl. dobiće kaznu od 300-700 konvertibilnih maraka. Sva sredstva će se , ukoliko se primjete privremeno oduzeti i kod nadležnog Suda če se tražiti njihovo uništenje.

Takođe tko pravi bakljadu, vatromet ili slična događanja bez znanja nadležnog organa, a to je Policijska uprava, kazniće se kaznom od 300-700 konvertibilnih maraka.

Propisane su i sankcije za pravna lica koja obavljaju samostalnu djelatnost, tako će se pravna lica kazniti kaznom od 1500-3000, a odgovorna lica u pravnom subjektu kaznom od 300-700 konvertibilnih maraka.“

Komandir Policijske stanice u Bosanskoj Krupi je takođe upozorio sve građane da obezbijede svoju imovinu ukoliko im dom ostaje prazan prilikom odlaska na slavlja ili novogodišnje odmore,bilo tehnikom ili dobrim komšijskim odnosima , odnosno da im komšija pripazi imovinu, te istakao da će se u vrijeme praznika, pa sve do osmog januara naredne godine vršiti pojačane kontrole u saobraćaju, prvenstveno vožnje u alkoholiziranom stanju, nepropisne vožnje, neadekvatnog parkiranja, neposjedovanja zimske opreme, sve u cilju bolje sveukupne sigurnosti građana i građanki, kojima je poželio bolju i mirniju narednu godinu,čestitajući praznike i svim svojim uposlenicima,uz želju da procijenjeni neslužbeni procenat smanjena svih kaznenih djela u ovoj godini,najbolji u zadnjih nekoliko godina, od oko 20% bude u narednoj godini još bolji, na opće zadovoljstvo i policajaca i građana zbog kojih i rade svoj policijski posao.

Dževada Štancl

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 669 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1055 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa