Printaj ovu stranu

Dubovik pamti i ne zaboravlja

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
Dubovik pamti i ne zaboravlja

Juče je u Duboviku obilježena još jedna godina stradanja šehida u podgrmečkim, gdje je prigodnim programom evocirana uspomena na te teške dane 9 boraca ARBiH.. Zvanice, okupljeni mještani I gosti, učenjem Fatihe i kratkim historijskim satom, o bitkama, životima, gubicima i vrijednosti borbe upodgrmečkim selima, njeguju kulturu sjećanja, za koju kažu, da se i prije njegovala više, vjerovatno ne bi dovela do dešavanja kakva su bila 90-tih. U svojim obraćanjima, načelnik općine bosanska krupa Armin Halitović kazao je da je obilježavanje ovakvih memorijala važno zbog svih onih generacija koje dolaze. Jusuf Bajrektarević, savjetnik gradonačelnika Cazina, istakao je da je najvažnije sačuvati integritet naše države, a on se čuva na kulturi sjećanja i obilježavanja i na zajedničkim naporima da svoju državu stavimo na prvo mjesto!
Hasim Grošić u emotivnom govoru o dječačkim snovima da zna i sačuva sjedanje na poginule borce podgrmečkih sela, na njihovu žrtvu, ali i porodice, ističe da je uspio u svojim naporima da ovim memorijalom ispriča priču, životima tešku i da će nastaviti tako i u buducnosti.
Memorial poginulim borcima podgrmečkih sela svake godine obilježava se u decembru, a brojni mještani, uglavnom dijaspora, dodju na ovo obilježavanja i svake godine pokazu odanost i kulturu pamćenja I sjećanja u svom Duboviku.
Medju devet boraca ARBiH koji su izgubili živote u odbrani podgrmečkih, najstariji je imao 56 godina, a najmlađi dvadeset.

 

Elma V.

Zadnji put promjenjen subota, 25 Decembar 2021 21:06
Ocijeni
(0 glasova)
новости Battlefiel4
портал недвижимости