Dubovik pamti i ne zaboravlja

Juče je u Duboviku obilježena još jedna godina stradanja šehida u podgrmečkim, gdje je prigodnim programom evocirana uspomena na te teške dane 9 boraca ARBiH.. Zvanice, okupljeni mještani I gosti, učenjem Fatihe i kratkim historijskim satom, o bitkama, životima, gubicima i vrijednosti borbe upodgrmečkim selima, njeguju kulturu sjećanja, za koju kažu, da se i prije njegovala više, vjerovatno ne bi dovela do dešavanja kakva su bila 90-tih. U svojim obraćanjima, načelnik općine bosanska krupa Armin Halitović kazao je da je obilježavanje ovakvih memorijala važno zbog svih onih generacija koje dolaze. Jusuf Bajrektarević, savjetnik gradonačelnika Cazina, istakao je da je najvažnije sačuvati integritet naše države, a on se čuva na kulturi sjećanja i obilježavanja i na zajedničkim naporima da svoju državu stavimo na prvo mjesto!
Hasim Grošić u emotivnom govoru o dječačkim snovima da zna i sačuva sjedanje na poginule borce podgrmečkih sela, na njihovu žrtvu, ali i porodice, ističe da je uspio u svojim naporima da ovim memorijalom ispriča priču, životima tešku i da će nastaviti tako i u buducnosti.
Memorial poginulim borcima podgrmečkih sela svake godine obilježava se u decembru, a brojni mještani, uglavnom dijaspora, dodju na ovo obilježavanja i svake godine pokazu odanost i kulturu pamćenja I sjećanja u svom Duboviku.
Medju devet boraca ARBiH koji su izgubili živote u odbrani podgrmečkih, najstariji je imao 56 godina, a najmlađi dvadeset.

 

Elma V.

Zadnji put promjenjen subota, 25 Decembar 2021 21:06
Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1878 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa