U USK-u još nije određena visina zdravstvene premije – nema skupštinske većine

Visina zdravstvene premije za 2022. godinu u Unsko-sanskom kantonu još nije određena jer nema skupštinske većine koja bi to usvojila.

Već godinama ova se odluka u usvaja apsolutnom većinom, ali u zadnji čas. Očito je da se skupštinskim zastupnicima ne žuri jer su predloženu odluku na poslednjem zasjedanju odbili, a što će se odraziti na oko 300.000 osiguranika USK-a.

Iako je već ustaljena praksa da zdravstvena premija na godišnjem nivou iznosi 20 maraka, ona mora biti potvrđena skupštinskom odlukom, što se ove godine nije desilo.

„Premija je, ustvari, da ZZO može funkcionirati u januaru, februaru martu... da određene kategorije oslobodimo plaćanja, da borce također oslobodimo. Nepojmljivo je da ne podrže apsolutnom većinom to jer to nije politička tema“, kaže predsjedavajući Skupštine USK-a Razim Halkić (SDP).

Iako jasna većina u ovom kantonu ne postoji već godinama, zastupnici su odluke od javnog interesa podržavali jednoglasno. Međutim, sada je opozicija spremna preuzeti odgovornost samo ukoliko uđu u vlast.

„Ono što ja mislim da stvarno treba riješiti prije 2022. - zadnja godine mandata je prilika da popravimo neke stvari, da intenzivinije Skupština radi, u skladu sa propisima, i tom smislu treba napraviti jednu većinu koja će formirati ekspertnu vladu“, navodi Jasmin Musić, predsjednik Kluba SDA.

U Zavodu kažu da im je prošle godine zbog nepostajanja ove odluke prihod umanjen za milion maraka, a istovremeno građani su plaćali zdravstvene usluge.

„Mislim da je u ovom trenutku pogrešno razmišljati na takav način da ćete neusvajanjem projekta koji je od zajedničkog interesa za sebe ili političku partiju kojoj pripadate priskrbiti neke dodatne poene“, upozorava Jasmin Husetić, v.d. direktora ZZO-a USK-a.

U međuvremenu, na čekanju su redovni poslovi Zavoda zdravstvenog osiguranja i sada već ustaljene usluge građanima.

„Naši korisnici zdravstvenih usluga su poprilično zbunjeni. Prvog janura stupa na snagu participacija koju su dužne primjenjivati sve zdravstvene institucije u kantonu. Napomenut ću da je ta participacija od 15 KM, koliko iznosi kontrolni pregled, pa do nekih 150 KM, koliko iznosi pregled magnetnom rezonancom“, naglašava Husetić.

Predsjedavajući Skupštine pokrenut će inicijativu da se ova odluka prenese na Upravni odbor Zavoda kao što je uređeno i u svim drugim kantonima. Do tada, ukoliko zastupnici interes građana ne stave ispred političkih nadmudrivanja, od prvog januara plaćat ćemo gotovo sve zdravstvene usluge.

Izvor: Federalna.ba

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 121 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 900 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa