Javna tribina „Zajedno za svijet bez nasilja“

U znak sjećanja na dan kada su 25. novembra 1960-e godine, zbog njihove aktivnosti i borbe za demokratiju i pravdu, od strane diktatora Rafaela Trujilla, likvidirane sestre Mirabel, Patria, Minerva i Marija Teesa, političke aktivistkinje u Dominikanskoj Rebublici, 25. novembar se, Odlukom Ujedinjenih naroda iz 1999., službeno obilježava kao Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama. Tim povodom, a u cilju skretanja pažnje šire javnosti na činjenicu da nasilje nad ženama, kao ni bilo koji drugi oblik nasilja, nije i ne smije biti privatna stvar, Organizacija žena SDA Bosanska Krupa sinoć je, u Maloj Sali Doma kulture Bosanska Krupa, održala javnu tribinu na temu „Zajedno za svijet bez nasilja nad ženama“.

„Brojno prisustvo žena kako sa područja Bosanske Krupa, općina i gradova USK-a, ali i Republike Srpse, govori nam o veličini ovoga problema i da je ovo nešto o čemu se treba pričati, nešto što treba izaći u javnost i možda na taj način i dođemo do nekog rješenja. Upravo je to bio cilj ove tribine – Doći do rješenja!“, rekla je Vildana Jogić, potpredsjednica SDA Bosanska Krupa i jedna od tri vijećnice u Općinskom vijeću općine Bosanska Krupa.

Mala sala Doma kulture Bosanska Krupa nije bila dovoljna da primi sve one koji su došli ne samo saslušati predavanja eminentnih stručnjaka već i svojim prisustvom pružiti podršku svima onima koji trpe nasilje. O nasilju nad ženama i djevojčicama u obitelji, u bračnoj i vanbračnoj zajednici, na radnom mjestu, ali i u politici, načinima prevencije i nužnosti uključivanja u rješavanje ovog problema ne samo nadležnih institucija već lokalne zajednice u cijelosti te, napose, psiho-emocionalnim posljedicama koje nasilje ostavlja na žrtvu, govorili su: mr.sc. Jasmin Musić, politolog, mr.sc. Arijana Muzaferović, sociolog, ph.d. Amel Dureković, imam te mr. Sc. Nejra Nesimović, psihoterapeut.

„Jedino zajedno, aktivnim učešćem svih nas ponaosob možemo djelovati ne samo na planu pružanja pomoći žrtvama nasilja i iznalaženja rješenja za njihovo udaljavanje od nasilnika već i na planu prevencije samog nasilja“ – osnovna je poruka sinoćnje tribine.

 

Azra I.

Nasilje nad zenama 1

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 74 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 547 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa