U lovište Bosanska Krupa pušteno 30 divljih zečeva

Iako bismo za populaciju divljih zečeva rekli da oni predstavljaju najčešću divljač u našim krajevima, posljednji podaci potvrđuju da brojno stanje ove divljači na prostoru kontinentalne Europe nekoliko zadnjih godina nije na razini očekivanog.

Štoviše, nekoliko država, uključujući susjednu Hrvatsku, je ovu vrstu stavilo na svoju crvenu listu kao ugroženu vrstu.

S jedne strane, uzroke smanjena brojnosti populacije divljih zečeva na prostoru kontinentalne Europe pronalazimo u bolestima svojstvenim ovoj vrsti poput pseudotuberkuloze, cisticerkoze ili tularemije. S druge, pak strane, razloge opadanja ove populacije pronalazimo u modernizaciji intenzivne poljoprivrede kao i u krivolovu koji, zapravo, predstavlja najvećeg neprijatelja populaciji divljih zečeva.

Budući da je obavezu čuvanja i zaštite, što podrazumijeva obavezu sprovođenja uzgojnih mjera s ciljem stvaranja uslova za njihov opstanak i reprodukciju te dostizanje gospodarskog kapaciteta za sve vrste, na prostoru općine Bosanska Krupa na sebe preuzelo Udruženje lovaca „Grmeč“ Bosanska Krupa, članovi ovog Udruženja su u petak, s ciljem povećanja fonda divljih zečeva na prostoru općine Bosanska Krupa, na područje Revira 1 (Lovna područja 3 i 8) pustila 30 umjetno uzgojenih jedinki divljih zečeva.

Danas nam je došlo 30 zečeva. U narednih 15-ak dana trebalo bi još u Bosansku Otoku da dođe 200 fazana. Uz pomoć načelnika općine Bosanska Krupa išli smo na projekt kupovine zečeva i došao je trenutak da kupljene jedinke i pustimo. Puštamo ih da poboljšamo fond divljači na našem terenu i zbog miješanja krvi. Dosad je tu uvijek bilo stari zec – stara zečica, a sad je, ipak, riječ o mladim zečevima od 4 – 5 mjeseci“, rekao je Safet Bužimkić, predsjednik Udruženja lovaca „Grmeč Bosanska Krupa“

Kao što Bužimkić reče, nove jedinke se puštaju kako bi se poboljšala brojnost ove vrste na prostoru lovišta Bosanska Krupa, ali i zbog poboljšanja krvne slike budućih jedinki ili, kako bi se stručno reklo, zbog „miješanja/osvježavanja krvi“. O čemu je tačno riječ, rekao nam je Marinko Džoić, jedini registrirani uzgajivač divljih zečeva u BiH koji je obezbijedio i navedenih 30 jedinki prispjelih u Bosansku Krupu.

„Ti zečevi su za ubacivanje u lovište i za, kako mi lovci kažemo, 'osvježavanje krvi'. Jako bitna stvar u cijeloj ovoj priči je ubacivanje drugog zeca, sa drugog podnevlja, sa drugog teritorija kako bi došlo do miješanja krvi. Ako to niste radili dugo godina onda vam se dešava da imate zeca kod kojeg dolazi do miješanja u krvnom srodstvu. I onda vam se okoti zec da ima dvije glave, šest nogu... – doslovno mutanti. To se dešava i u prirodi. I to nije dobro. Bez obzira da li se u lovište puste muške ili ženske jedinke, bitno je da dođe do tog osvježavanja krvi, a onda se ta populacija itekako dobro rasste u lovištu i rezultati su jako brzo vidljivi“, ističe Džoić.

Projekt nabavke i puštanja zečeva na prostor općine Bosanska Krupa i, kako je već istakao Safet Bužimkić, 200 fazana koji bi se u narednih 15-ak dana trebali pustiti u Bosanskoj Otoci, sufinansirala je Općina Bosanska Krupa, potvrđujući, još jednom, da ne samo da je voljna pomoći radu bosanskokrupskih udruženja već i uzeti učešće u očuvanju prirode i životinjskih vrsta na prostoru općine.

„Udruženje lovaca 'Grmeč' Bosanska Krupa se javilo Općini Bosanska Krupa sa potrebom za određenim sredstvima koja se tiču poboljšanja životinjskog fonda na prostoru općine. Kroz projektne aktivnosti, iz budžeta općine Bosanska Krupa izdvojili smo 5.000 KM da podržimo ovaj zahtjev Udruženja. I evo, reziltat toga je oko 200 fazana i 30 zečeva koji su pušteni i koji će se pustiti na teritorij općine Bosanska Krupa kako bi se povećao životinjski fond tih vrsta na našem području“, rekao je Armin Halitović, načelnik općine Bosanska Krupa.

 

Azra I.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 110 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 601 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa