Povodom 14.novembra, svjetskog dana borbe protiv dijabetesa

Svakog 14. novembra organiziraju se različite aktivnosti povodom Dana borbe protiv dijabetesa, gdje se osvještava građanstvo i daju određene upute kako živjeti s dijabetesom.

Udruženje djece i mladih oboljelih od dijabetesa USK ove je godine organiziralo različite aktivnosti povodom ovog datuma. U Bosanskoj Krupi su u nedjelju, na trgu Alije Izetbegovića, osvještavali, informisali i razgovarali s našim sugrađanima te besplatno mjerili šećer, dijelili trakice i aparate onima kojima je bilo potrebno te upućivali u Dom zdravlja sve one koji su tog dana imali visoku razinu šećera u krvi. Svoje aktivnosti nastavljaju i dalje, pa su danas u Prvoj osnovnoj školi Bosanska Krupa organizirali edukaciju za učenike i nastavnike ove škole te mjerenje šećera i praktičnu obuku kako reagovati kada dođe do poremećaja šećera u krvi kod učenika s dijabetesom.

'' Udruženje ima oko 100 članova s područja kantona. Mi radimo, dosta smo toga uradili i radićemo i dalje. Svi mi plaćamo zdravstveno osiguranje, ne mogu se naša djeca i njihove potrebe i prava razlikovati od prava i potreba djece iz drugih kantona. Nas ne interesuje ko je trenutno na vlasti, smjene ministara, direktora, nas interesuju rješenja za našu djecu i kako da sistem počne da funkcioniše u našu korist" - kazala je Rubija Kulenović, predsjednica udruženja djece i omladine oboljelih od dijabetesa USK.

Predavanje je održala doktorica Selma Nikšić- Oraščanin, specijalista opšte interne medicine, koja je govorila o važnosti zdravog života. Učenici viših razreda imali su priliku da se informišu, pitaju, diskutuju i na primjerima vide i donekle osjete kako je to živjeti s dijabetesom, koji su simptomi, kako se liječi odnosno kako pomoći drugu ili drugarici. No, ono najvažnije, kako ističe i doktorica Nikšić-Oraščanin, živjeti zdravo, kretati se dovoljno i paziti na ishranu, je nešto što je ključno svima nama.

 

''Naš način života je danas dosta ubrzan i baš zbog toga moramo se više koncentrisati na zdraviji život, na zdravu ishranu, kretanje, dovoljno odmora i sna. Dijabetes je bolest modernog doba i jako je važno da smo svjesni kako dijete koje ima dijabetes funkcioniše, ali i da znamo kako reagovati i na koji način biti podrška i djetetu, ali i roditeljima. Gospođa Rubija i Udruženje rade zaista odličan posao, ali i mi se svi moramo uključiti u taj proces'' - kaže doktorica Selma Nikšić – Oraščanin.

U BIH u prošloj godini oko 73.000 građana saznalo je da ima dijabetes, a stvarni broj oboljelih mnogo je veći. Iako u našoj zemlji još uvijek ne postoji zvanični registar, prema podacima ustanova iz primarne zdravstvene zaštite više od 370.000 građana boluje od dijabetesa. Ono što zabrinjava je činjenima da je među oboljelima sve više djece i omladine.

 

Elma V.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 67 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 608 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa