21.oktobar – Dan 5.Korpusa Armije RBiH

Dan formiranja 5.Korpusa Armije RBiH, „Sile nebeske“, 21.oktobar i    ove godine će se obilježiti prigodnim sadržajima a domaćin obilježavanja 29.godišnjice formiranja 5.Korpusa je općina Sanski Most.

Prva aktivnost, koja traje od 16.-19.oktobra je učenje tevhida pred duše poginulih boraca i starješina 5.Korpusa a koji se organizuje po svim džematima na području Unsko-sanskog kantona.

U srijedu, 20.oktobra od 09,30 sati bit će upriličen obilazak centralnog šehidskog spomen obilježja i mezarja u svim gradovima i općinama Unsko-sankog kantona uz polaganje cvijeća, učenje Fatihe i odavanja počasti a od 10,00 sati planiran je obilazak turbeta heroja oslobodilačkog rata Adila Bešića i Izeta Nanića i generala Mehmeda Alagića.

Također u srijedu, od 10,00 sati planirana je posjeta kasarni „Adil Bešić“ u Bihaću gdje će se prezentirati urađeni radovi na izgradnji muzeja 2.pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Na sam Dan 5.Korpusa Armije RBiH, u četvrtak 21.oktobra, u 11,00 sati bit će upriličen prijem kod načelnika općine Sanski Most, od 12,00 sati obilazak centralnog spomen obilježja u Sanskom Mostu uz učenje Jasina i Fatihe, polaganje cvijeća i odavanje počasti a od 13,00 sati Svečana akademija povodom 29.godišnjice formiranja 5.Korpusa Armije RBiH.

Peti korpus Armije RBiH bio je jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji BiH, a odlukom Predsjedništva BiH formiran je 21. oktobra 1992. godine, na slobodnoj teritoriji sjeverozapadne Bosne, odnosno Cazinske krajine. Komanda korpusa nalazila se u Bihaću, a zona odgovornosti obuhvatala je skoro kompletnu Krajinu. Tokom cijelog rata, 5.Korpus je djelovao u vrlo teškim uslovima, u potpunom okruženju, suprotstavljajući se dvostrukom, a u jednom periodu i trostrukom neprijatelju. Na dan formiranja, Peti korpus je u svom sastavu imao sedam brigada, a naredbom Predsjedništva BiH njegovi komandanti tokom rata bili su generali Ramiz Dreković i Atif Dudaković.

RadioBK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 125 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 561 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa