''Jer to je moja linija života...''

FOTO: Tomo Štancl FOTO: Tomo Štancl

U ratom porušenu Bosansku Krupu mnoštvo se Krupljana vratilo na svoja ognjišta, sa snovima i nadom u jednoj ruci, a lopatom, metlom i životom na svom, u drugoj ruci.

Vođeni samo srcem i srećom, adrenalinom povratka svom ognjištu, s tih 1244 dana u izbjeglištvu pohranjenih u neku srčanu poru, da se nikad ne zaboravi. Ali koračajući naprijed.

I kao i mnogi Krupljani, nošeni snovima i željom, ljubavlju i nadom, pod okriljem još uvijek ruševina, neimaštine i nade, četiri mladića formiraju muzički bend, koji će obilježiti i njihove, ali i naše živote. Jer nema osobe u Bosanskoj Krupi koja nije čula za Liniju života i koja nije prisustvovala nekom eventu, a da Linija života nije bila dio te priče. Jer bosanskokrupska Linija života, baš kao što i ime kaže, živi i diše zajedno sa svakom generacijom, već 25 godina.

26.jula 1996.godine, kad je život bio restartiran, a želje i snovi ponovo mogući, Dekan, Džimi, Mića i Samir rahmetli, prijatelji prije svega, a potom životom vezani za muziku, otpočeli su ovu priču, i nakon 25 godina, još uvijek je pišu. Koncertom 17.septembra, za dan naše Općine, proslaviće i svoj veliki 25 rođendan i tako, uz dvostruko slavlje, počastiti spektaklom sve svoje dugogodišnje fanove, prijatelje i sugrađane. Gosti će im biti članovi akustik benda "Muštuluk" iz Cazina i članovi benda 'Okus meda' iz Bihaća te legendarni Alen Islamović, koji će održati svoj mini koncert, u čast prijateljstva, zajedničke ljubavi prema muzici i višegodišnjeg postojanja na muzičkoj sceni.

Te '96., kad se planirala jedna divna muzička priča, s četiri linije života spojene u jednu, koja traje i živi i nakon dvadeset-pet godina, nije se ni slutilo da će postati dio svih bosanskokrupskih generacija, najsvečanijih evenata naših života, vjenčanja i rođendana, proslava novih godina i na kraju, svakih pet godina, velikih jubileja koje malobrojni bendovi danas mogu i da dožive.

Snovi građeni zajedno s našim gradom, s ognjištem i životima, dvadeset pet godina kasnije, postali su dio Bosanske Krupe koliko i Una, i mostovi i Stari! Jer Linija života, od ''511.Slavne, Grada ponosnog i Faraona'', Fenixa i muzike nade koje su stvarali tokom rata, do danas prostire se preko mnogih dlanova, kroz generacije, kroz muziku.

'Jer to je moja, i samo moja, linija života', kažu!

 

Elma V.

Zadnji put promjenjen utorak, 14 Septembar 2021 11:53
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 96 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 287 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa