Kontinuirano uklanjanje NUS-a u Bosanskoj Krupi

Federalna specijalizirana jedinica za spašavanje pod vodom u terminu od 07.06. - 11.06.2021. godine vršila je aktivnosti lociranja i uklanjanja neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS), po prijavama dostavljenim Federalnoj upravi civilne zaštite iz rijeke Une na dvije lokacije (Bosanska Krupa i naselje Pokoj u Gradu Bihaću). Po navedenim prijavama ukupno je locirano i uklonjeno 11 komada NUS-a, odnosno jedan u Bosanskoj Krupi te deset u Pokoju.

Na lokaciji Crnog jezera jedinica je locirala i uklonila još 12 komada raznog NUS-a koji su predati timu Federalne uprave civilne zaštite za uništavanje eksplozivnih sredstava sa sjedištem u Bihaću. Lokacija Crnog jezera i od ranije je bila predmet rada Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje pod vodom, samostalno, kao i kroz međunarodne misije s roniocima policije Republike Češke. To je lokacija sa većom količinom odbačenih NUS-a, uglavnom prekrivenih stijenama i šljunkom, gdje uz proljetno pojačavanje vrela i erozijom dna pojavljuju se nova eksplozivna sredstva. Trenutno je u jezeru uočljivo još eksplozivnih sredstava, ali zbog velikih stijena na njima ne može se pristupiti sigurnom uklanjanju.

„Na žalost u rijeci Uni, kao i u većini rijeka u BiH zbog ratnih dešavanja kao i zbog nesavjesnih građana koji bacaju eksplozivna sredstva u vodotoke, možemo pronaći NUS, a o tome su najbolje upoznati lokalni ronioci koji nam preko policije i timova za UES FUCZ prijavljuju iste, što naši ronioci i demineri uspješno uklanjaju i uništavaju“- kazali su iz Federalne uprave Civilne zaštite.

RadioBK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 173 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 364 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa