Stanje u pčelarstvu alarmantno, od Vlade USK traži se podrška za pčelare

Dvadeseti maj se u svijetu pa tako i kod nas obilježava Svjetski dan pčela.Iako se sve više govori o potrebi hitnog intervenisanja čovječanstva ,jer podaci pokazuju da je pčela sve manje tek na ovaj dan pčele i njena uloga u postojanju čovječanstva dolazi do izražaja.

Kada je u pitanju prinos meda iz godine u godinu podaci variraju,ali ova godina se ističe kao jedna od nezapamćeno loših što su nam potvrdili i u bosanskokrupskom udruženju pčelara „Lipa“.

Upravo zbog alarmantnog stanja u Bihaću se danas održava sastanak izmedju premijera Mustafe Ružnića i njegovih saradnika i predstavnika Saveza pčelara USK.Predsjednik saveza Hajrudin Šabić nam je kazao da je godina izuzetno loša , jer je vrijeme cvjetanja kako bagrema tako i drugih medonosnih biljaka prošlo ili u kiši ili u mrazu i pčelari svoje pčele hrane od marta mjeseca što govori da je ova godina za pčelare nikad teža te će se od premijera tražiti proglašenje stanja elementarne nepogode kako bi se pčelarima moglo pomoći. Inače općinsko udruženje pčelara „Lipa“ okuplja oko 100 pčelara sa 4500 košnica i prosjek godišnjeg prinosa meda je tek nekih ukupno 45 tona što je izuzetno loš prinos.

Renata S.

Zadnji put promjenjen petak, 21 Maj 2021 12:22
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 402 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2219 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa