4.maj – Međunarodni dan vatrogasaca

Posao vatrogasaca opasan je i zahtjevan, ali nadasve human i požrtvovan posao. U mnogim opasnim situacijama vatrogasci spašavaju ljudske živote, intervenišu u požarima, potresima, poplavama, prometnim nezgodama.

Ovogodišnji praznik, u doba još jedne dosta zahtjevne prirodne nezgode, kako za stanovništvo, tako i za naše vatrogasce, doba pandemije koronavirusa, dočekuju radno i u mjerama predostrožnosti, spremni odgovoriti svakoj aktivnosti.

Činjenica je da ljudi od svih uniformi javnih državnih službi najviše vole i cijene baš uniformu vatrogasca, zasigurno leži u činjenici da su baš oni, ti koji spašavaju naš život, našu imovinu, naše šume i naš okoliš izlažući se nevjerojatnim uvjetima rada i istovremeno žrtvujući svoj život. I često zainteresiranih za ovaj poziv je mnogo. Kakvo je stanje kod naših vatrogasaca?

''S obzirom na stanju Opštine i podršku koju nam pruža, prednjačimo na Kantonu pa i šire. Trenutno postoje tri dobrovoljne vatrogasne jedinice, u B.Krupi, Otoci i Jezerskom, pored profesionalne vatrogasne jedinice. Ono što je osnovni problem često jest priliv, a onda nakon toga odliv kandidata. A to je posljedica upravo ekonomskih migracija. Tako DVD-ovi imaju problem zadržati novopridošle članove i ostaviti ih u operativnoj funkciji''-kazao je komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Elvir Mulalić.

Profesija vatrogasaca nije važna samo u očuvanju ljudskih života nego i okoliša. Pored vanrednih aktivnosti kojima su bili izloženi tokom pandemije COVID19, standardna problematika požara na području naše općine u posljednja dva mjeseca iscrpila je kako materijalne tako i ljudske resurse naše vatrogasne jedinice, koji su se uspjeli profesionalno, uz pomoć DVD-ova, odgovoriti svakom problemu i uspješno završiti svaku akciju.Svijest naših sugrađana je prilično na niskom nivou. Građani uglavnom prilazi svemu tome prilazi neozbiljno i nonšalantno.

Savjet komandira PVJ Bosanska Krupa Elvira Mulalića bi bio: ''Svako treba da počne od sebe, od svoje avlije. Ukoliko ne želite da se vama nešto desi, onda morate početi od sebe. O vlastitim pećima, dimnjacima, ložištima, kada čistite svoja dvorišta, njive, vodite računa o sebi a tako i o drugima, jer ako ostavite sve to bez kontrole, vrlo lako uticajem prirode, vjetra, temperature, vatra može ugroziti nekoga ko s tom vašom aktivnosti nije imao nikakve veze ni kontakta!''

Vatrogasci nesebično izlažu svoje živote teškim i opasnim uvjetima, nerijetko su i u životnoj opasnosti kako bi spasili ljude i njihovu imovinu. Zato hvala svim vatrogascima što svojim radom ulijevate povjerenje svim građanima i sretan 4.maj, Međunarodni dan vatrogasaca!

RadioBK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 86 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 325 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa