Printaj ovu stranu

„Srce za djecu oboljelu od raka“ u posjeti općini Bosanska Krupa

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
„Srce za djecu oboljelu od raka“ u posjeti općini Bosanska Krupa

Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" svakodnevno radi na poboljšanju statusa djece oboljele od raka u društvu te olakšanju procesa liječenja koje je izuzetno stresno, kompleksno i teško, kako za dijete, tako i za cijelu porodicu.

U tom procesu nekoliko je ključnih faktora. Svakako, neki od njih su kvalitetna psihološka podrška, podrška sistema i ona najvažnija, podrška društvene zajednice. Upravo iz tog razloga Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ odlučilo je da u susret kampanji „Borba za dan više“ obidje pojedine lokalne zajednice i upozna ih sa funkcionisanjem ne samo udruženja ,već i Roditeljske kuće koja mališanima i njihovim porodicama borbu sa ovom opakom bolešću čini psihički, fizički, ali i finansijski lakšom. Pokazala je to i statistika koja kaže da jedna trećina djece brže ozdravi kada je roditelj uz njega. Ako uzmemo u obzir udaljenost USK od Sarajeva gdje za sada egzistira jedna roditeljska kuća i ako uzmemo činjenicu da značajan procenat u ukupnom broju oboljelih mališana dolazi sa ovog kantona onda je jasno zašto ovaj kanton i njegove lokalne zajednice treba da pomognu rad kuće. Za sada što se našeg kantona tiče Vlada USK je izdvojila 40 000 KM, općina Bihać 5 000 KM, a današnjom posjetom Kabinetu općinskog načelnika Bosanska Krupa će rad ove kuće pomoći takodje sa 5000 KM.

Prema riječima direktora udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“ Fikreta Kubata finansiranje udruženja i rodteljske kuće nije sistemski riješeno iako bi brigu oko liječenja i troškova trebala da nosi država.U prilog tome ide i tvrdnja Kubata da npr.Federacija BiH od 2017.godine nije pružila podršku, da od 80 općina u FBiH pozivu da kroz budžete pomognu odazvalo se tek pet do deset općina.S druge strane pojedini općinski budžeti teški su desetine miliona, a izdvoje par hiljada ili čak ništa.

Kada zdrav čovjek krene za Sarajevo sprema se na put, a kada bolesno dijete i njegov roditelj opremljen samo brigama i polupraznim novčanikom krene put Sarajeva na liječenje oni kreću put neizvijesnosti. Sada kada postoji roditeljska kuća roditelji ne moraju brinuti za troškove boravka, a mališani kada prime terapiju ulaze u prostor prilagodjen porodičnom okruženju, a ne hladnoj bolničkoj sobi bez roditelja. Najbolje to zna majka osmogodišnje Selvedine iz Bosanske Krupe koja je prošla težak put do ozdravljenja i koja kaže da je ta kuća i atmosfera u njoj pomogla da njena Selvedina osjeća porodično okruženje i uživa u zabavi sa drugim mališanima koji su takodje bili u boravku roditeljskoj kući.

Pozitivnih primjera ima još...Fuad, koji je danas takodje bio član delegacije vodio je bitku sa ovom opakom bolešću, a kada je taj jedan težak period života ostavio iza sebe odlučio se prvo da volontira u udruženju, a sada kao zaposlenik izradjuje perike za djecu koja nakon kemoterapije ostanu bez kose. Perike su besplatne, a poredjenja radi, kako se čulo danas, jedna takva perika u EU košta i do 2000 eura. Perike se izradjuju od donirane kose, uz podršku kampanje koju je ovo udruženje takodje pokrenulo prije par godina. Izrada nije laka, ali činjenica da će psihološki pomoći djeci da se priviknu na nove okolnosti koje sobom nosi postupak liječenja motiviše ga da sa ljubavlju radi svoj posao.

Udruženje egzistira od 2003.godine. Roditeljska kuća sa radom je počela prije četiri godine i četvero mališana sa područja općine Bosanska Krupa boravilo je u njoj. Kako je tom prilikom kazao načelnik općine Bos.Krupa Armin Halitović najbolje bi bilo kada ne bi bilo potrebe za postojanjem ove kuće, ali nažalost to nije realno za očekivati i općina će kako je rekao rad kuće podržati sa 5000 KM . Ovaj primjer ,kaže načelnik Halitović bi trebali slijediti i svi drugi „jer niko od nas ne zna kada će kome zatrebati smještaj“.

Četiri stotine članova je iz cijele FBiH. Kuća u 10 apartmana i pratećih sadržaja pruža psiho-socijalnu, zdravstvenu, a samim smještajem i finansijsku podršku. Niko od nas ne zna kada će nam zatrebati jedan apartman u roditeljskoj kući i baš zbog toga država bi morala biti socijalno osjetljiva kada je ovakva vrsta brige za naše, posebno najmladje sugradjane, u pitanju. Ako se za bolesno dijete novac mora prikupljati putem humanitarnih telefona, troškove puta, smještaja i lijekova plaćati iz donacija, a 900 automobila vlast ove zemlje nabavljati samo u jednoj godini i za to izdvajati 44 miliona maraka iz budžeta onda je i to jedan od dokaza da smo negdje dobro skrenuli sa puta gradjanske i socijalno osjetljive države.

Renata S.

Srce za djecu 2

Srce za djecu 3

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 185 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости