Printaj ovu stranu

Oružane snage će sutra montirati šatore u kampu Lipa da bi se zbrinuli migranti

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
Oružane snage će sutra montirati šatore u kampu Lipa da bi se zbrinuli migranti

Sukladno današnjoj odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Oružane snage sutra će početi montirati vojne šatore u kampu Lipa kod Bihaća, a u kojima bi trebali biti smješteni migranti.

Kako su saopćili iz Ministarstva odbrane, Oružane snage su već pristupile pripremi vojnih šatora te će se sutradan ujutru uputiti ka kampu Lipa radi montiranja.

Zahtjev za postavljanjem vojnih šatora danas je, kako su naveli, Ministarstvo sigurnosti u propisanoj proceduri dostavilo Ministarstvu odbrane koje je zahtjev proslijedilo na odobrenje Predsjedništvu, kao vrhovnom zapovijedniku.

Predsjedništvo je ovaj zahtjev, kako su naglasili, odobrilo. Oružane snage će na ovaj način, kako su ukazali, pomoći ugroženim migrantima, ali i trenutnom ublažavanju migrantske krize u Bosni i Hercegovini.

"Kao i uvijek do sada, kada različite nadležne razine vlasti u zemlji nisu u mogućnosti pravovremeno odgovoriti na različite krize i ugroze, Oružane snage se pokazuju spremnima na odgovoran način obaviti svaku zadaću koju pred njih postavi Predsjedništvo, na dobrobit građana cijele zemlje", saopćili su iz Ministarstva odbrane.

Podsjećamo, 500 migranata koji su iz kampa Lipa kod Bihaća trebali biti premješteni na novu lokaciju su ipak ostali na ovom mjestu. Autobusi kojima su u utorak, 29. decembra trebali biti transportovani su prazni napustili Bihać. Tako da su oni proteklu noć proveli pod vedrim nebom.

Prijedlog ministra sigurnosti Selme Cikotića je bio da budu premješteni na Bradinu, mjesto na sjeveru Općine Konjic. Nakon što su se mještani Bradine u utorak usprotivili premještanju migranata u blizini njihovih domova, to se nije ni desilo. Kantonalna i lokalna vlast tvrde da do jučer nisu znali da će migranti biti smješteni na ovu lokaciju.

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda je jučer demantovao Cikotića da je Vijeće ministara donijelo odluku da migranti budu relocirani na Bradinu. Prvobitno je planirano da oni budu zbrinuti u Biri, ali tome su se usprotivili građani i lokalna vlast.

Oni su se sinoć i danas ponovo okupili nakon što je Vijeće ministara odlučilo da oni ipak budu premješteni u Biru. Tome se i dalje protive bihaćke i vlasti USK. Međutim, dužnosnici Evropske unije i humanitarne organizacije insistiraju da migranti budu smješteni u Biru, što je danas odlučilo i Vijeće ministara.
 
KLIX
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 720 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости