Ispred Bire stotine Bišćana negoduje zbog smještanja migranata: Simbolično zatvorili kapiju

Vlast u BiH jedini izlaz iz trenutnog problema u kojem su se našli migranti, koji spavaju na livadi pored kampa Lipa, vide u njihovom smještanju u Biru, međutim vlast USK-a, ali i građani uporni su u svom protivljenju.

Da bi kamp Lipa bio uslovan potrebno je nekoliko mjeseci pripreme, a za to vrijeme potrebno je migrante negdje smjestiti. Na samom početku je negodovanjem građana propala ideja njihovog smještanja u Biru, u centar Bihaća, a nakon što autobusima s migrantima nije dozvoljen dolazak ni na Bradinu, na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, odluka je ponovo pala na Biru.

Tome se od jutros ponovo žestoko protive Bišćani koji cijeli dan dežuraju ispred kampa Bira i poručuju da će spriječiti povratak migranata na ovaj prostor. Trenutno ih ima otprilike 400.

Bira1

Uz protestno okupljanje, građani su Vijeću ministara poslali i poruku koja jasno govori da Biru ne treba da razmatraju kao potencijalno mjesto za smještanje migranata.

Oni su simbolično zatvorili kapiju Bire na kojoj su okačili transparente "No camp" i "Bira nije kamp", kazao nam je reporter freelancer Ademir Veladžić.
Bira
Premijer USK-a Mustafa Ružnić je ranije danas uputio otvoreno pismo vlasti u kojem kaže da Vijeće ministara planira njegovo hapšenje (ali i hapšenje njegovih saradnika i gradonačelnika Bihaća) kako bi na taj način otvorili put migrantima s Lipe u Biru.

S obzirom na to da se ne nazire rješenje za smještanje migranata, čini se da će Novu godinu dočekati na livadi, pored kampa Lipa. Mnogi su promrznuti i u lošem zdravstvenom stanju, pa je pitanje koliko će još dugo moći da izdrže.

 

KLIX

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 782 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1376 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa