Upozorenje Vijeću ministara iz Bihaća: Bira nema uslove za migrante

U Bihaću je rano jutros održana sjednica Operativne grupe za upravljanje i koordiniranje migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona te je izdato upozorenje Vijeću ministara BiH o povratku migranata u kamp Bira u samom centru ovog grada.

Zaključci su doneseni prije saopćenja iz Vijeća ministara koje je poručilo vlastima u USK i Bihaću da migrante što prije smjeste u Biru, što se i očekivalo.

Na ovoj sjednici izdato je upozorenje Vijeću ministara BiH da bilo kakva odluka o povratku migranata u Biru izaziva ogromnu uznemirenost građana, a to potvrđuje njihovo svakodnevno okupljanje i samoorganiziranje te izjave da su spremni vlastitim tijelima braniti ulaz migrantima u Biru.

 
Foto: uskinfo.baFoto: uskinfo.ba


"U razgovoru građani ističu da ne žele ponovo prolaziti kroz sve strahote zbog boravka migranata u Biri. Napominjemo da Bira uopće nema nikakve uslove za prijem tolikog broja migranata, da se nalazi u samom centru grada i blizu glavne saobraćajnice. Ovdje ne postoji ni minimum sigurnosnih uslova za boravak migranata", navedeno je na sjednici.

 
Foto: uskinfo.baFoto: uskinfo.ba


Kako su istakli, traže da Kantonalna uprava civilne zaštite pruži podršku za boravak migranata u kampu Lipa, kroz materijalno-tehnička sredstva i ljudske resurse.

"Osuđujemo postupak Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja je napustila Lipu nakon što je proglašena trajnim prihvatnim centrom, ostavivši 1.400 migranata bez ikakvih uslova za daljnji boravak. Pozivamo ih da se zajedno s drugim humanitarnim organizacijama vrate na područje kampa Lipa kako bi spriječili humanitarnu katastrofu", istaknuto je na sjednici.

Na kraju su zaključili da traže od Službe za poslove sa strancima da deportuje sve migrante kojima je istekla dozvola za boravak u našoj zemlji.
KLIX
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 834 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1387 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa