Vlada USK: Utvrđen Prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica

petak, 27 Novembar 2020 13:27

U Bihaćuje zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona.

Vlada je na prijedlog Ministarstva privrede i Ministarstva zdravstva usvojila odluku o utrošku po 50.000 maraka za proširenje kapaciteta Centra za prekvalifikaciju nezaposlenih lica te izgradnju ambulante u Orašacu.Pored ovog jednoglasno je usvojen i Prijedlog Zakona o dopunskim pravima boraca i njihovih porodica, koji bi se uskoro trebao naći i u skupštinskoj proceduri.

Nakon što je Ministarstvo za pitanja boraca i RVI USK, pripremilo Prijedlog  Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, on  je danas i usvojen na redovnoj sjednici Vlade. Sredstva potrebna za njegovu primjenu u ovoj godini  su osigurana, a planirana  su  i za budžet  ovog resora u 2021.

Bitna novina u ovom Zakonu je i promjena odredbe o oslobađanju    od građevinskih taksi za  boračke kategorije, koje su dosad bile obustavljene nakon što je Općina Velika Kladuša uputila inicijativu o preispitivanju  ove odredbe. USK  preuzet će na sebe  finansiranje  ove obaveze.

Ministasrtvo za pitanja boraca  će na ovaj način deblokirati cijeli proces, ali i pokušati da u dogovoru, jedinice lokalne uprave preuzmu dio  plaćanja subvencija što je propisano i na nivou F BIH. Uz ovo ipak  je najvažnije  da će demoblisani borci nakon četvrt vijeka moći ostvariti novčane naknade za vrijeme provedeno u oslobodilačkom ratu.

Izvor: rtvusk

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 619 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1655 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa