Zamijenimo politiku nepovjerenja politikom povjerenja njegujući antifašizam

četvrtak, 26 Novembar 2020 11:35

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Bosanska Krupa u utorak uveče je u velikoj Sali Doma kulture, prigodno epidemiološkoj situaciji ,obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Poslije dobrodošlice svima onima koji su prisustvovali ovom događaju ,građani i građanke bosanskokrupske općine,zajedno s predsjedavajućom u prethodnom mandatu Elvirom Mehić ,općinskim načelnikom Arminom Halitovićem,delegatom u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mladenom Lonićem,zastupnicom u Skupštini Unsko-sanskog kantona Ifetom Kadić,općinskim vijećnicima u prethodnom sastavu Općinskog vijeća,predstavnicima javnih ustanova i poduzeća i udruženja proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata i drugih organizacija civilnog društva su odali priznanje svim antifašistima koji su branili i odbranili naš grad i Bosnu i Hercegovinu i proučili Fatihu svima onima koji su u temelje svog grada i države ugradili svoj život.

Elvira Mehic

Svečanim referatom,u kojem je podsjetila na važnost odluka koje su usvojene na zasjedanju ZAVNOBIH-a 25.novembra 1943.godine u Mrkonjić Gradu,i koje su odredile neprikosnovenost državnosti BiH,Elvira Mehić je posebno naglasila koliko je blago sve ono na čemu je BiH postavljena vijekovima kao država , ističući još veću obavezu da su tokom cijelog svog trajanja BiH,njeni istinski graditelji morali je čuvati i braniti od onih koji bi je rado poklonili sebi,ili podijelili sličnim,izvana ,ali nažalost i iznutra :

„Svjesni smo da se dijelovi iz Karabegovićevog referata mogu vidjeti i u današnje vrijeme i danas su prisutne svađe i razmjerice među ljudima podhranjuju se nacionalističke ideje u ljudima da čak možemo i reći da se historija na neki način i ponavlja, kao što je Karabegović rekao prisutne su tzv. antibosanske klike koje bi BiH radije predali svakom nego Bosancima i Hercegovcima. Krajnje je vrijeme da ovu politiku nepovjerenja zamijenimo politikom provjerene ideje antifašizma jer mogli bismo svi skupa propasti ako se politici podvajanja ne suprotstavimo i ne ujedinimo oko zajedničkih ciljeva“, kazala je Mehić.

Armin Halitović

Općinski načelnik Armin Halitović koji se takođe dotakao historijske,ljudske i nedvojbene vrijednosti i čuvanja i obilježavanja 25.novembra Dana državnosti,osvrnuo se na nekoliko značajnih tema koje,u ovom vremenu, stoje kao globalni problem i bosanskokrupskoj zajednici,a to je borba protiv širenja korona virusa,savladavanje ekonomskih posljedica pandemije,migrantske krize,a posebno odlaska mladih,kako u regionu,tako i u BiH i Bosanskoj Krupi.Kao zadatak kojeg smo uspješno realizirali u dosadašnjem radu, naglasio je ,da i dalje želi nastaviti ,sa svojim suradnicima i svojim sugrađanima ,stvarati povoljni poslovni ambijent, kako bi osigurali nova radna mjesta,pokušali vratiti mlade ili ih bar privući,da kao uspješni poduzetnici,naučnici,radnici u drugim zemljama i oni svoj zarađeni kapital ulože u svoje rodno mjesto.

„25. novembar se obilježava kao jedan od najvažnijih dana vezanih za antifašističku borbu koja se odvijala i na prostorima naše države, ali i prostorima cijele bivše Jugoslavije. Sve velike bitke koje su vodile partizanske jedinice tokom II svjetskog rata na prostorima bivše Jugoslavije desile su se upravo na prostoru Bosne i Hercegovine. Moramo odati priznanje tada organizovanoj borbi protiv nacizma i fašizma, tadašnjoj Komunističkoj partiji Jugoslavije i Josipu Brozu Titu. U tom su se vremenu dešavale i neke od ključnih političkih stvari koje su, direktno ili indirektno, obilježile Bosnu i Hercegovinu u periodu nakon II svjetskog rata, uključujući i današnje vrijeme“, rekao je između ostalog u svom referatu načelnik Halitović.

Svečanu sjednicu je moderirao i vodio Kasim Šertović.

Organizaciju svečane akademije u povodu Dana državnosti potpisuje Općina Bosanska Krupa,uz Općinsko vijeće Bosanska Krupa,te Centar za kulturu,obrazovanje i informisanje.U kulturno-umjetničkom dijelu obilježavanja su im se pridružili KUD „Grmeč“,udruženje mladih „511“ koji su priredili muzički program i izložbu ratne opreme i vojnih eksponata iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1991-1995 godina.

U sklopu obilježavanja ovogodišnjeg Dana državnosti, isto veče je promovirana knjiga „Bosanska Krupa u vrijeme austrougarske uprave,autora Asmira Crnkića i Mirze Ahmetbašića.

Dževada Štancl

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 479 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1932 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa