Obilježavanje Dana državnosti u Bosanskoj Krupi

utorak, 24 Novembar 2020 13:07

U Bosanskoj Krupi danas se na prigodan način obilježava 25. novembar- Dan državnosti BiH.Ovogodišnje programske sadržaje organizuje Općina uz podrška Opčinskog vijeća, JU „Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje ,boračkih organizacija, KUD „Grmeč“ i Udruženja mladih „511“.

 

Obilježavanje Dana državnosti BiH ovoga utorka u Bosanskoj Krupi započelo je na Centralnom šehiskom spomen-obilježju.Kao i svake godine, ispred spomenika gdje voljeni komandant Mirsad Crnkić svjedoči i podsjeća s svojim borcima kolika je cijena bosanskokrupske slobode,svakog slobodarskog dana u kojem je ostvarena želja da živimo u slobodnom gradu i slobodnoj BiH.Pet stotina tri poruke u imenu i prezimenu,godini rođenja i pogibije na tom mjestu , za preživjele su sveto mjesto gdje se, učeći Fatihu,odajući dužno poštovanje prilikom svakog značajnog datuma,riječju,djelima i mislima, zakljinjemo da ćemo čuvati svete tekovine za koje su se oni svojim životima izborili duž cijele zone odbrane Petog korpusa Armije BiH.

Na Centralnom šehidskom spomen-obilježju danas su cvijeće položili predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, Pete policijske uprave Bosanska Krupa , predstavnici Organizacije šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida , udruženja veterana policije Stanice javne bezbjednosti Bosanska Krupa i drugih udruženja, političkih subjekata bosanskokrupske općine i građana i građanki. Učenje Fatihe je ispred Medžlisa islamske zajednice Bosanska Krupa predvodio efendija Gradske džamije u Bosanskoj Krupi, Amel Duraković, koji je prigodnim riječima kazao i obavezu na čuvanje šehida i boraca i svijetlih tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata koje su posebno i na području bosanskokrupske općine bile i ostale gradivni element svega onoga što datum koji pripada Danu državnosti BiH nosi kao poruku neoborivih dokaza i odluka da je BiH opstala kao civilizacijska tekovina države koja ima višestoljetni rodni list,dovoljno široka da u njoj u zajedništvu žive i Bošnjaci s ostalim narodimna i građanima.

 

Dan državnosti Bosne i Hercegovine je praznik u Bosni i Hercegovini, koji se obilježava svakog 25. novembra. Na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Poslije ovog mjesta svečane djelegacije su krenule prema Bosanskoj Otoci. Ispred spomenika šehidima i poginulim borcima položeno je cvijeće i proučena je Fatiha, čije učenje vodio efendija Damir Redžić

 

Uz učenje Fatihe na spomen obilježju u Jezerskom i polaganjem cvijeća na novosagrađenom spoemen-obilježju odata je pošta i borcima koji su svoj život založili za slobodu i nezavisnost ,a rođeni su na ovom području.

Bijeli nišani ,svjetlucajući u sunčanom novembarskom danu dočekali su delegacije u Šehidskim mezarjima na Ometaljci i Solinama,kao znak i opomena kojom još srčanije moramo čuvati žrtve umezarenih boraca 511.slavne,a pogotovo ono što su svojim ljudskim,slobodarskim,hrabrim borbama i obećanjima nam ostavili u amanet - da cjelovitu BiH,svoj grad branimo u miru drugim sredstvima kao što su oni u ratu svojim životima,kroz obrazovanje,izgradnju svakog milimetra naše zemlje,kroz širenje istine o pravednoj borbi nevinih u najgorem dijelu istorije svoga otetog i ljubavalju vojnika i civila vraćenog grada.

Obilježavanje Dana državnosti nastaviće se u poslijepodnevnim satima. Svečana akademija u Domu kulture počeće u 17 sati i 30 minuta.U 18 sati biće upriličena promocija knjige“Bosanska Krupa u vrijeme austrougarske uprave“,autorskog dvojca Asmira Crnkića i Mirze Ahmetbašića. Promotori knjige će biti profesori dr Vildana Pečenković i dr Mirzet Veladžić.

Potom će svi prisutni imati priliku pogledati izložbu ratne opreme i vojnih eksponata iz odbrambeno - oslobodilačkog rata 1992-1995. godine.

 

Dževada Štancl

 

 

Zadnji put promjenjen utorak, 24 Novembar 2020 14:19
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 557 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1784 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa