28 GODINA OD ZATVARANJA LOGORA MANJAČA

subota, 21 Novembar 2020 11:13

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, Regionalni savez logoraša regije Banjaluka, te Savez udruženja logoraša Unsko-Sanskog kantona “Dr.Irfan Ljubijankić” danas će u 11 sati na lokaciji logora Manjača kod Banjaluke obilježiti 28. godišnjicu početka raspuštanja Koncentracionog logora Manjača

Obilježavanje će se održati u skladu s propisanim mjerama zaštite od aktuelne pandemije koronavirusa.

Ovaj, inače jedan od najranije formiranih 657 logora i mjesta zatočenja u Bosni i Hercegovini, je formiran već 1991. godine na vojnom poligonu iznad Banjaluke, sa zadatkom zatvaranja i čuvanja zarobljenih hrvatskih stanovnika s ratišta u Republici Hrvatskoj.

Nakon početaka rata u BiH, ovaj logor je prenamijenjen za zatvaranje logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz okolnih općina: Sanski Most, Ključ, Prijedor, Kotor-Varoš, Doboj, Mrkonjić-Grad, Šipovo, Banjaluka, a kroz logor je prošlo preko 5.000 logoraša koji su u ovom logoru držani u štalama koje je nekadašnja JNA koristila za smještaj životinja za intendatnske namjene.

Iako broj ubijenih u ovom logoru nikad nije precizno utvrđen, u neposrednoj blizini poligona Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je pronašao masovne grobnice gdje su tijela ubijenih skrivana od očiju javnosti.

Prvo raspuštanje logora je bilo 14. novembra 1992. godine, kada je puštena veća grupa logoraša, dio je razmijenjen, dok je određen broj logoraša prebačen u logor Batković kod Bijeljine. Međutim, ubrzo nakon toga, usljed potreba, logor Manjača je ponovo formiran i nakon toga je bio u funkciji sve do 1996. godine.

Pred MKSJ u Hagu, Sudom BiH, Županijskim sudovima u Splitu i Zagrebu, te Okružnim sudom u Banjaluci, za ratne zločine u logoru Manjača osuđeni su Milomir Stakić 40 godina zatvora, Radoslav Brđanin 30 godina, Nikola Kovačević 12 godina, Mirko Graorac 15 godina, Dane Lukajić 6 godina, Željko Bulatović 11 godina, Siniša Teodorović 8 godina i Zoran Gajić 6 godina zatvora.

Iz Savez logoraša u BiH navode da se ovom manifestacijom još jednom skreće pažnja javnosti, ali i političarima na realnu potrebu zbrinjavanja i uvažavanja žrtve koju su tokom rata u BiH podnijeli pripadnici ove populacije od preko 100.000 logoraša, kojih je kao živih svjedoka, upravo zbog podnesenih tortura, svakim danom sve manje i manje.

 

RTV USK

Zadnji put promjenjen subota, 21 Novembar 2020 11:21
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 636 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1940 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa