Uhapšen Dušan Ćulibrk, osumnjičen za ubistvo 51 civila na području B. Krupe

utorak, 17 Novembar 2020 08:50

Osumnjičeni se tereti za ubistvo 44 zatočenika iz logora Omarska, počinjeno na lokalitetu Donji Dubovik, u ljeto 1992. godine, kao i ubistvo sedam civila bošnjačke nacionalnosti

 

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), uz asistenciju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), u ranim jutranjim satima na području mjesta Donji Dubovik kod Krupe na Uni, locirali su, identificirali i uhapsili Dušana Ćulibrka zvanog Ćule (50) iz Bosanske Krupe. 

Osumnjičeni se tereti za ubistvo 44 zatočenika iz logora Omarska, počinjeno na lokalitetu Donji Dubovik, u ljeto 1992. godine, kao i ubistvo sedam civila bošnjačke nacionalnosti, koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću.

Osumnjičeni se tereti, da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u mjesecu julu 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, lično i direktno, učestvovao u odvođenju, a potom i ubistvu 44 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni u logoru Omarska u Prijedoru, te odvedeni radi navodne razmjene. Potom su bili odvezeni na lokalitet jame “Lisac”, na području mjesta Donji Dubovik, gdje su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja. Njihova tijela i posmrtni ostaci pronađeni su i ekshumirani iz jame “Lisac” te identificirani 2000. godine.

Optuženi se tereti da je početkom mjeseca augusta, u mjestu Donji Dubovik, presreo skupinu od sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću, te pucanjem iz vatrenog oružja, počinio ubistvo navedenih civila čija su tijela pronađena i ekshumirana iz jame “Lisac”.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela-ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Pripadnici SIPA-e osumnjičenog će tokom dana predati postupajućem tužitelju.

U okviru istog predmeta, putem međunarodne pravne pomoći, na području Republike Srbije, pronađen je i ispitan u svojstvu osumnjičenog i Milorad Kotur (59) iz Bosanske Krupe, koji se nalazi na području Novog Sada u Srbiji.

 

( AVAZ)

Zadnji put promjenjen utorak, 17 Novembar 2020 11:31
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 893 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1984 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa