MEG projekt: Bosanska Krupa ostvarila visok učinak unutar sistema upravljanja rezultatima

utorak, 27 Oktobar 2020 11:38

Bosanska Krupa je ostvarila visok učinak unutar sistema upravljanja rezultatima.

To znači da je uspostavila odgovarajuće mehanizme za lidersku ulogu predstavničkih organa vlasti, njihovo efikasno odlučivanje i nadzornu ulogu, zatim transparentan, odgovoran i participatoran rad izvršne i predstavničke vlasti, te efikasno i efektivno upravljanje razvojem.

Ovo je ocjena nezavisne evaluacije učinka unutar sistema upravljanja rezultatima koju je MEG projekt proveo u 2020. godini.

 

Procjena učinka je provedena s ciljem postepene uspostave potpunog sistema upravljanja rezultatima da bi se mogao mjeriti napredak jedinica lokalnih samouprava. Obuhvatila je procjenu šireg sistema upravljanja rezultatima koji uključuje procese unutar uprave, poput usklađenosti lokalnih akata sa važećim propisima i poštivanje donesenih odluka, jasne pokazatelje odgovornosti rukovodstva u izvršnoj i predstavničkoj vlasti, te kvalitet interakcije između predstavnika vlasti i uprave sa građanima i privatnim sektorom.

 

Rezultati su dobiveni na osnovu procjene učinka u četiri ključna polja: liderstvo, predstavnička uloga, odlučivanje i nadzorna uloga tijela predstavničke vlasti; transparentnost i odgovornost lokalnih vlasti; učešće javnosti u procesu donošenja odluka; efikasnost i efektivnost jedinice lokalne samouprave.

 

Ocjenjivanje indikatora i podindikatora (oblasti), zasnovano je na utvrđivanju dokaza – uvidom u dokumentaciju ili dokumentovanjem izjava predstavnika ciljnih grupa na intervjuima i fokus grupama. Općina Bosanska Krupa je u procjeni na polju dobre uprave ostvarila ukupni rezultat od 78,80 bodova od mogućih 100.

 

U izvještaju o procjeni učinka razvijenom u okviru projekta Općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) kojeg finansira Vlada Švicarske, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, navodi se da takav ukupni rezultat ukazuje na umjeren pozitivan napredak u odnosu na 2016. godinu, ali da još uvijek postoji potreba za značajnim unapređenjem određenih aspekata. Uz manji obim tehničke podrške u oblastima koje su lošije ocijenjene, Bosanska Krupa može postati uspješan primjer, odnosno ostvariti „izrazito visok učinak“ unutar sistema upravljanja rezultatima.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 303 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 347 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa