ISPLATA DJEČJEG DODATKA U USK: OTKLONJENE SVE PREPREKE

ponedjeljak, 19 Oktobar 2020 10:20
FOTO:Mehadžić Mirsad Meha FOTO:Mehadžić Mirsad Meha

Izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti USK, Kantonalno ministarstvo zdravstva otklonilo je sve prepreke za početak isplate dječjeg dodatka.

Ovaj zakon odnosi na djecu do 15 godina starosti, a da bi ona ostvarila takvo pravo, roditelj mora podnijeti zahtjev, s tim što prihodi po jednom članu domaćinstva ne smiju prelaziti 10 % prosječne plaće ostvarene prošle godine na području kantona.                                                        

Prema podacima objavljenim u publikaciji Federalnog zavoda za statistiku - Unsko-sanski kanton u brojkama, prosječna neto plata ostvarena u 2019.godini na području USK-a je 872 KM, što znači da će pravo na dječiji dodatak ostvariti domaćinstvo čiji mjesečni prihodi ne prelaze 87,2 KM po jednom članu. Visina dječijeg dodatka u USK-a iznosi 26 KM.                                                                                                                  

Podnošenje zahtjeva za isplatu dječijeg dodatka u USK-u počelo je 1.oktobra. Prema podacima koje je potvrdila direktorica JU Centra za socijalni rad Bosanska Krupa Medisa Patković do danas su ovoj ustanovi podnesena 92 zahtjeva, od kojih je odobreno 70, tri su u toku, za osam se čeka dopuna dokumentacije a za pet zahtjeva instrukcije nadležnog Ministarstva. U Centru za socijalni rad Bosanska Krupa očekuju podnošenje zahtjeva i u narednom periodu a prva isplata dječijeg dodatka bit će u novembru za mjesec oktobar.

RTVUSK/RadioBK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 627 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1029 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa