Sedamdeset doza od bosanskokrupskih darivatelja krvi

ponedjeljak, 12 Oktobar 2020 08:24

U organizaciji Općinskog Crvenog križa Bosanska Krupa u subotu je u područnoj školi na Pilani organizirana 83. akcija dobrovoljnog darivanja krvi,po posebnim propisima donesenim u sklopu mjera za kontrolu širenja i suzbijanja pandemije.

Ovoj akciji se i pored novog talasa i rasta oboljelih od corona virusa, odazvalo 80 dobrovoljnih darivalaca,a dragocjenu tečnost u najhumanije svrhe je poslije pregleda kod liječnika, moglo darivati njih 70.

Po riječima šefa službe za transfuziju Kantonalne bolnice "Dr Irfan Ljubijankić" u Bihaću,dr. Tarika Zejćirovića bila je to još jedna veoma uspješna akcija, koja je i ovaj put potvrdila, da se bosanskokrupski darivatelji i Crveni križ ,s pravom mogu nazvati liderima davalaštva u našem kantonu pa i šire.

„Uvijek dobro organizirane akcije,uvijek,pa i sada za vrijeme pandemije zaista dobar odziv darivalaca su nešto što može biti primjer“,rekao je.

U toku akcije su za dobrovoljne davaoce krvi u Bosanskoj Krupi implementirani posebni kriteriji.U svim prostorijama prikupljanja krvi se strogo poštovala udaljenost 1-2 metra između davalaca, akcija se organizirala u manjim grupama, uz obaveznu dezinfekciju obuće na ulazu, ruku davalaca, nošenje zaštitnih maski i rukavica, kao i mjerenje tjelesne temperature svakom davaocu.

„Osoblje moje je bilo adekvatno snabdjeveno zaštitnom opremom i educirano kako se ponašati u vrijeme pandemije ovog virusa“-tako mogu reći da je ovo zaista akcija koja služi na veliku čast darivateljima ,humanistima i organizatorima iz Crvenog križa koji,da kažem nikada do sada nisu zakazali"-istakao je dr Zejćirović.

 

Svoj udio i ovaj put su dali i članovi Konferencije mladih Crvenog križa općine Bosanska Krupa u administrativnim poslovima, a po riječima sekretara Crvenog križa Hase Čauševića,posebna radost i emocije su zagrlile starije darivatelje, kada je po prvi put krv darivao član konferencije mladih Crvenog križa Grošić Salem.

„Osjećaj je jedinstven i poseban,a osjećam se tako jak i želim da i mnogo mojih kolega i koleginica osjete to i to mi je zadatak da i njih uvedem u porodicu dobrovoljnih darivatelja u Općinskom Crvenom križu.

I kako to uvijek biva,u subotu je završena je 83.,a već zakazana 84. akcija za februar 2021.godine.

Na spisku dobrovoljnih darivalaca bosanskokrupske općine u poslijeratnom periodu do sada je upisano oko 500 darivatelja dragocjene tečnosti, koja se i moze samo prikupiti ovakvim akcijama, a ne može se napraviti van ljudskog tijela,pa je u tome i njena najveća vrijednost.

Još jedna uspješna akcija u Bosanskoj Krupi znači mnogo više od vrijedne količine darivane krvi,obzirom da je broj prikupljenih jedinica krvi opao je za oko 40% u većini zemalja u ovo vrijeme proglašene pandemije.

Davanje krvi je proces koji mora da se nastavi i u vanrednim okolnostima, ali i nakon njih, a naš zadatak je uvijek isti - da obezbijedimo sigurnost i za davaoce i za primaoce“- kazao je šef službe za transfuziologiju Kantonalne bolnice „Dr Irfan Ljubijankić“ u Bihaću.

 

Dževada Štancl

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 601 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1636 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa