Devet vatrogasaca DVD Jezerski položilo stručni ispit

utorak, 06 Oktobar 2020 11:55

Dobrovoljno vatrogasno društvo Jezerski je najmlađe bosanskokrupsko vatrogasno udruženje,osnovano je 2019.godine.Inicijativa za osnivanje je došla od stanovništva sa područja MZ Jezerski, uz cilj da svoje dobrovoljne vatrogasne aktivnosti realizuju na podrućju Jezerskog, Mahmić Sela i Pištalina te dijelova Ljusine i Perne.

Planom zaštite od požara općine Bosanska Krupa je predviđeno formiranje vatrogasne jedinice formacije odjeljenja (8+1 vatrogasac).

Tako je i bilo pa je DVD Jezerski okupilo ljubitelje vatrogastva koji svojom inicijativom, kreativnošću i zalaganjem doprinose razvoju djelatnosti zaštite od požara, vatrogastva i sistema zaštite i spašavanja na području lokalne zajednice i osnovalo svoje udruženje.Veliku podršku u tome su imali od PVJ Bosanska Krupa i svih drugih dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Bosanske Krupe i Bosanske Otoke.

Posljednjeg dana septembra i prvog dana oktobra u Travniku, devet članova DVD Jezerski položilo je ispit za sticanje zvanja „dobrovoljni vatrogasac“.Na osnovu sporazuma potpisanim između Kantonalne uprave za civilnu zaštitu Srednje-bosanskog kantona i KUCZ Unsko-sanskog kantona, a u skladu sa Uredbom o sadržaju, uvjetima, načinu i programu polaganja ispita u oblasti vatrogastva, organizirano je polaganje ispita za sticanje zvanja „dobrovoljni vatrogasac“.

Ispit za ovu važnu i humanu dužnost ispred DVD Jezerski položili su: Ermin Hafizović, Sinan Harčević, Elvis Mehić, Armen Harčević, Edin Selimagić, Haris Nesimović, Azem Mušić, Hasan Muzaferović i Omer Muzaferović.

Polaganje je održano u prostorijama i na poligonu Teritorijalne vatrogasne jedinice Travnik koja je bila domaćin predvođena sa rukovodiocem jedinice Efraimom Pinjom.

Predhodna obuka realizirana u „Centru za obuku vatrogasaca i spasioca“ koji djeluje kao organizaciona jedinca „DVD Bosanska Krupa“,dok je tehničku pomoć u opremi i vozilima pružila PVJ Bosanska Krupa. Troškove polaganja u skladu odredbama Zakona o zaštiti od požara i podzakonskim aktima snosila je KUCZ USK-a, a tehničku pomoć pri odlasku na polaganje je pružila Općina Bosasnka Krupa.

Upućenost vatrogasaca jednih na druge i njihova međusobna solidarnost su nadaleko poznate.Želju svakog vatrogasca da i njegove kolege u drugim društvima i jedinicama budu približno ili jednako opremljeni i obučeni, su iskazali članovi "DVD-a Bosanska Krupa" koji su svojim mladim kolegama iz novoformiranog "DVD Jezerski" uručili vrijednu donaciju u vidu četiri nosača od izolacionih aparata, sa šest čeličnih boca, uz želju da će ova vrijedna oprema služiti za obuku, edukaciju i usavršavanje njihovih kolega.Tokom mjeseca septembra DVD Jezerski je dobio donaciju od Službe za civilnu zaštitu općine Cazin koju je obezbjedila Međunarodna vatrogasna asocijacija IFRA ,sa 20 jakni, 20 hlača, 20 rukavica, 20 potkapa i 8 šljemova .

 

Napomenimo da je već ranije DVD Jezerski kupilo vatrogasno vozilo darivanim novcem od brojnih mještana i građana,poduzeća,uz 8400 konvertibilnih maraka koje su izdvojili svojim odlukama općinski načelnik,predsjedavajuća i vijećnici Općinskog vijeća iz budžeta Općine,cijeneći potrebu i želju stanovništva ovog područja ,ali i zacrtanog plana profesionalne vatrogasne jedinice,da i ovo područje bude pokriveno vatrogasnom jedinicom dobrovoljnog karaktera,kako bi u cjelini u oblasti civilne zaštite,posebno protupoćarne oblasti bili što spremniji za djelovanje.

Ovih dana dovršavaju se radovi na izgradnji garaže,takođe dobrovoljnim novčanim prilozima ,ali i dobrovoljnim radom mještana,a u planu je, u narednom periodu i izgradnja Vatrogasnog doma u Jezerskom.

 

Dževada Štancl

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 896 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1170 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa