Razgovor sa Jasnom Hamzabegović

ponedjeljak, 05 Oktobar 2020 08:10

Prvi kamp osnaživanja djevojčica i djevojaka Bosanskoj Krupi održan je krajem prošlog mjeseca. Dvodnevni kamp “THE GIRLS” , u organizaciji udruženja ''Ujedinjene žene'' , kroz svoj bogat sadržaj ima za cilj osnaživanje mladih djevojaka kao i njihovo usmjeravanje kako da budu što uspješnije u svim svojim poduhvatima.

Kroz predavanja, radionice i panele učesnice su imale priliku čuti iskustva uspješnih mladih žena, podijeliti svoja, ali i dobiti stručno mišljenje od stručnih osoba koje će kroz radioničke aktivnosti i razgovor, ojačati, osvijestiti i unaprijediti mlade učesnice ovog projekta. Tom prilikom razgovarali smo s predsjednicom udruženja ''Ujedinjene žene'', gospođom Jasnom Hamzabegović.

RBK: Dobar dan gospođo Hamzabegović. Odmah ćemo se osvrnuti na održani kamp za osnaživanje. Na kampu je bilo preko 50 djevojčica. Panelistice su bile i mlade liderice s područja Bosanske Krupe, pa i same tinejdžerice koje su aktivne u nekim segmentima aktivizma i volonterizma, ali i stručne osobe, psihologinje, koje su mogle sa stručne strane da razjasne neke nejasnoće i dileme. Koji je zapravo cilj ovog kampa?

Jasna Hamzabegović: Mi, u Udruženju“Ujedinjene žene“ kontinuirano radimo na osnaživanju naših članica. Pokazujemo im da brinemo o njihovom fizičkom zdravlju : dijelile smo vitaminske preparate za naše gracije dobi 65+ po cijeloj BiH, preparate željeza za one dobi od 15 do 55, a evo uskoro idemo i s podjelom preparata s vitaminima i mineralima za sve trudnice i dojilje.

Pored fizičkog, radimo i na mentalnom osnaživanju naših članica. Jedno smo od rijetkih udruženje u BiH koje posjeduje online platformu za psihološko osnaživanje i savjetovanje svojih članica. Na ovoj platformi angažirano je 6 naših članica – stručnjakinja iz područja psihologije i pedagogije. Putem ove platforme naše članice mogu odabrati ili sesije 1 na 1 ili rad u grupama. Neke od tema su: osnaživanje u procesu žalovanja za ranjivu kategoriju, personalni rast i razvoj, partnerski odnosi, komunikacijske vještine, pedagoška podrška u razvoju i odgoju djece itd.

Putem online platforme radimo i na edukativnom osnaživanju članica. Organizirali smo online kurs iz engleskog jezika, poslovne informatike, računarskog dizajna, a u planu su i drugi.

Međutim, unatoč svemu mi smo shvatile da osnaživanje mora početi puno puno ranije. I zato smo na inicijativu naših najmlađih članica iz grupe „Tinejdžerke“ organizirale ovaj dvodnevni kamp. Učesnice kampa su čule priče o fascinantnim ženama koje su mijenjale i mijenjaju svijet, upoznale mlade djevojke i žene iz svoga grada koje su im ispričale svoje priče o uspjehu, čule stručno predavanje na temu zašto su uspješni USPJEŠNI, kroz panel diskusiju u kojoj su i same učestvovale diskutirale o izazovima tinejdžerstva i čule savjete struke, upoznale čari volontiranja kroz priče njihovih vršnjakinja itd.

Cilj je bio da shvate da mogu uspjeti, da imaju pravo slobodno izražavati potencijale koje posjeduju, raširiti krila, biti svoje i reći šta misle.

 RBK: Razmišljamo svi sigurno isto, da ako djevojke imaju iste predispozicije za liderstvo kao i dječaci, zašto nema više žena na vodećim pozicijama?

Jasna Hamzabegović: Mislim da socijalne razlike uzrokuju te razlike. Kako roditelji odgajaju svoju djecu? Koliko se u formalnom obrazovanju govori o ženama koje su učinile ogroman doprinos za čovječanstvo, a o kojima se nažalost malo ili ništa ne zna?

Naše je društvo strukturirano tako da je žena odgovorna za podizanje porodice.   I to je u redu. Mi smo prirodno predodređene za to i najveći dio nas to i voli.

Ali, strašno je pogrešno smatrati da je žena koja je majka "manje predana svome poslu". Umjesto da se majčinstvo vidi kao izvrsna prilika za razvijanje liderskih vještina (koje žene ustvari i imaju u porodici), majčinstvo se vidi kao „rupa u karijeri“.

Da bi došla na čelno mjesto, žena mora proći i postići mnogo više od muškarca. Ona mora učiniti puno više od svog muškog kolege kako bi dokazala svoju vrijednost iako   su žene kao skupina demokratičnije, tolerantnije, empatičnije i fleksibilnije od muškaraca. Što su ustvari i osobine uspješnih lidera.

RBK: Razgovarali smo o tome šta zapravo danas svijet predstavlja za mlade ljude, posebno djevojčice i djevojke i rekli ste da ste zabrinuti zbog toga šta nesvjesno činimo djevojčicama koje sanjaju o budućnosti. Šta zapravo mislite kada to kažete?

Jasna Hamzabegović: Kada djeca maštaju, njihovi snovi su veliki. Podjednako, i dječaka i djevojčica. Ali ako dječak kaže da želi biti pilot ili astronaut, onda svi kažu:„Vau!! To je super!“, a tata će se hvaliti pred prijateljima. Ali što ćemo reći djevojčici koja sanja isti taj san? „Divno! Ali, znaš...ti ćeš ipak biti i majka..Nije to za žene.“ I mi smo joj nesvjesno slomili ona krhka krila koja su se tek počela razvijati....

Društvo neprestano osnažuje predodžbu da je svijet rodno podijeljen i tako jedan spol ( u ovom slučaju ženski) na kraju završava nejednako. Zato, upravo mi žene želimo raditi na izgradnji promjena koje su nam potrebne. To je sigurno veliki izazov, ali i izvrsna prilika.

RBK: Hvala Vam gospođo Jasna na ovom razgovoru, ali i na projektima koje radite za ove mlade djevojke. Na kraju, poruku svima nama, a posebno djevojčicama i djevojkama?!

Jasna Hamzabegović: Na kraju želim reći da je osnaživanje tinejdžerki dugoročan projekt kroz koji želimo, koristeću našu mrežu ujedinjenih žena, doći do svake djevojčice kojoj je ovakav vid osnaživanja potreban, koja ima potencijala da jednog dana bude izvrsna liderica, ali joj trenutno okruženje ili situacija ne nude da razvije sve svoje potencijale. Ovo je projekt od ogromne važnosti NE za Udruženje „Ujedinjene žene“ nego za državu Bosnu i Hercegovinu. Ukoliko doprinesemo da se stotine i stotine djevojčica ohrabre, ukoliko im pružimo podršku, znanje i iskustvo, upravo mi ŽENE možemo doprinijeti katarzi bosanskohercegovačkog društva i za desetak godina svjedočiti jednoj novoj generacije mladih BH žena liderica.

Elma V.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 476 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1393 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa