"Izabrao sam ovuda,jer svi tako idu,a ruta teža od Gibraltara!"

četvrtak, 27 Avgust 2020 11:14

Na područje naše općine, tačnije u mjestu Prokop ili u narodu već poznatijem kao Otočka polja, danas do 12h u šest autobusa MUP USK je dovezao preko 600 migranata s područja Bihaća.

Po dolasku autobusa na destinaciju, migranti su pohitali prema šumi, dok su se neki stacionirali na livadi i pruzi, paleći vatru i čekajući Crveni križ da im donese hranu i piće. Šuma, kako smo čuli na terenu, nova je nada mnogima od migranata da ponovo krenu prema Bihaću ili Velikoj Kladuši.

Abdulhalek, sedamnaestogodišnjak iz Maroka navodi kako je krenuo prema Španiji i da je to njegov konačni cilj, međutim sad, kakva je situacija, cilj mu je doći do Sarajeva. Navodi kako nema dokumenata i da već godinu dana putuje, a ovu rutu, koja je mnogo teža i duža nego naprimjer ruta preko Gibraltara, izabrao je jer svi tako idu! On kaže da su tri opcije za njih: Sarajevo, Bihać i Kladuša, a na pitanje šta će tamo ako ne mogu preko granice, odgovor je uvijek isti – čekati!

Od jutarnjih sati u toku je ova akcija pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona koja za cilj ima dislokaciju migranata iz Bihaća i Cazina, a granica s manjim bh.entitetom za sada je osigurana policijskim snagama naše općine koji 24 sata bdiju i osiguravaju područje, kao i specijalcima, a policajci RS-a stoji u pripravnosti.

Beznađe koje se prostire ovim poljima, tih nekoliko stotina ljudi koji su svugdje sem tamo gdje žele biti, policijski resursi i ljudstvo, koje je već nekoliko godina, a pogotovo ovih zadnjih mjeseci pandemije zajedno sa migrantskom krizom, već umorno i konstantno u pokretu te mještani koji žive na tom području, u strahu i dvadesetčetverosatnom oprezu, podsjeća na pojedine filmove ratnih dešavanja pa i našu stvarnost od prije četvrt stoljeća.

''Ovo je samo vodu hladi, vodu vari'' – kaže mještanin Fehim Šertović, koji navodi da već četiri godine živi u strahu i apeluje na vlasti da rješavaju ove nemile situacije, jer ovo više nije život!

Elma V.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 429 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 339 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa