Penzije za august - 5.septembra, uz sedmomjesečne zaostatke za najniže penzije

četvrtak, 20 Avgust 2020 08:37

Isplata augustovskih penzija u Federaciji BiH koje će biti usklađene za 2,8 posto počinje 5. septembra, u subotu.

Zavod za PIO užurbano radi na obračunu penzija, a penzioneri će pored usklađene augustovske penzije, dobiti i razliku od 2,8 posto od januara do jula.

Minimalne penzije u FBiH sada iznose 371,77 KM, a augustovske će iznositi oko 382 KM što je uvećanje za 10,4 KM. Nosioci najnižih penzija dobit će razliku za sedam mjeseci od 72,8 KM.

Usklađivanje penzija se ne odnosi na penzionere koji imaju najviše penzije, a koje u FBiH iznose 2.174 KM.

Usklađivanje se vršilo nakon 31. jula, dakle za osmi mjesec, ali za isplate u septembru. Prema Zakonu o PIO, radi se o povećanju od 2,8 posto, a za one povoljnije to povećanje će iznositi 0,6 posto - kaže Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda PIO/MIO.

Dodaje da za sada nema problema s finansiranjem.

- Bez obzira na pandemiju, penzije će biti uredno isplaćene. I nakon septembra, dakle do kraja godine, s ovim povećanjem. U normalnom društvu to bi se podrazumijevalo, ali kod nas se to tretira kao neki veliki uspjeh i pozitivna vijest - ističe Krnjić.  

Što se tiče projekcija za budućnost, vrlo je oprezan.

- Vidljivo je da je pandemija koronavirusa nokautirala cijeli svijet, odnosno ekonomiju. Vrlo je rizično davati bilo kakve projekcije, pogotovo pozitivne. Mislim da sve čeka, ne samo BiH nego i Evropu, SAD i Kinu, veoma težak period. Vidjet ćemo kako ćemo se izvući iz toga. Što se tiče penzionog sistema, on za sada nije ugrožen niti je u krizi, ali vremenom ćemo svi imati teškoća.Jedno društvo bi trebalo da mjeri svoju uspješnost u smislu kako realizirati ovu vrstu obaveza. To je generacija koja ne može više raditi. I uspješnost sadašnje generacije se može vrlo precizno mjeriti po tome kako i koliko uspijeva realizirati svoje obaveze prema generaciji penzionera, odnosno generaciji koja je zaradila ovo danas što imamo - poručio je Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO/MIO.

RadioBK / Dnevni Avaz

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 601 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 325 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa