Obnovljen Impakt javni poziv YEP inkubator poslovnih ideja U Bosanskoj Krupi

utorak, 18 Avgust 2020 11:05

Na prvi Impakt- javni poziv, kako smo saznali ,javilo se šest autora biznis-prijedloga s područja bosanskokrupske općine.

Obzirom da Impakt želi više prijavljenih,čak do 30, kako bi se imalo mogućnosti birati najbolje projekte, u jakoj konkurenciji,javni poziv je obnovljen.To je i prilika za one koji su možda zakasnili ili koji su se tek sada upoznali s ovom mogućnošću predstavljanja svojih poslovnih zamisli u cilju dobijanja novčane podrške zanjihovu realizaciju.

Projekt zapošljavanja mladih (YEP) u Bosni i Hercegovini od 2008. godine, uz podršku Vlade Švicarske, realizuje njemačka konsultantska kompanija GOPA. Jedna od ključnih komponenti projekta je podrška razvoju poduzetništva o čemu govori realizacija YEP inkubatora poslovnih ideja tokom 2018. i 2019. godine u 32 lokalne zajednice u BiH, uključujući i Kanton Sarajevo. Preko 1.200 potencijalnih i postojećih preduzetnika apliciralo je sa poslovnim idejama, preko 600 poslovnih ideja je razvijeno dok je preko 300 poslovnih planova izrađeno i prezentovano. Ukupno 150 poslovnih planova je odobreno za finansiranje, a do danas je 124 preduzetnika dobilo finansijsku podršku odnosno pokrenulo ili unaprijedilo vlastiti biznis.

Općina Bosanska Krupa i Investicijska fondacija IMPAKT potpisali su Ugovor o partnerstvu na realizaciji programa podrške preduzetništvu kroz YEP Inkubator poslovnih ideja u Bosanskoj Krupi. Saradnja bi između ostalog trebala rezultirati finansijskom, stručnom i mentorskom podrškom za pet novih ili postojećih poslovnih poduhvata na području lokalne zajednice.

Kroz YEP Inkubator poslovnih ideja Općina Bosanska Krupa i IMPAKT žele uspostaviti partnerstvo lokalnih aktera u izgradnji preduzetničkog ekosistema, okruženja koje stimuliše potencijalne preduzetnike na pokretanje poslovnih poduhvata, ali i pruža podršku postojećim preduzetnicima u očuvanju njihovih poslovnih poduhvata.

Realizacija programa u Bosanskoj Krupi će se odvijati kroz nekoliko faza, a krajnji rezultat trebao bi biti registracija ili unapređenje pet poslovnih subjekta. Sve počinje savjetodavnom podrškom za postojeće poslovne poduhvate na nivou lokalne zajednice u svrhu saniranja posljedica pandemije izazvane koronavirusom.

Tokom ovog mjeseca Impakt i Služba za zapošljavanje Unsko – sanskog kantona je potpisala Memorandum o razumjevanju i saradnji koji se odnosni na realizaciju programa podrške preduzetništvu kroz YEP Inkubator poslovnih ideja u USK. Učešće Službe za zapošljavanje je važno za animiranje korisnika, ali i izgradnji kapaciteta imajući u vidu potencijal i mogućnost realizacije sličnih programa u budućnosti, a u narednom periodu su predviđene aktivnosti u Cazinu, Bosanskoj Krupi i Sanskom Mostu.

Prvi javni poziv za učešće u ovom projektu bio je raspisanza sve one koji su nezaposleni ili su zaposleni a žele pokrenuti vlastiti obrt, za nevladine organizacije koje žele pokrenuti svoja privredna društva kao vid socijalnog poduzetništva ili za one koji su registrovali poslovni poduhvat godinu dana prije poziva a žele unaprijediti biznis, bilo da je to novi proizvod, novo tržište, promjena poslovnog modela.Na javni poziv je stiglo nekoliko prijava,pa su iz Impakta shodnom svojoj poslovnoj politici ,da bi potakli veću konkurenciju među prijavljenim kandidatima u osvajanju sredstva,javni poziv obnovili i pozvali zainteresirane da se pridruže do sada prijavljenim.Kada se završi javni obnovljeni poziv,kada se kroz edukacije analiziraju predloženi projekti,biće odabrano pet poslovnih ideja za finansiranje,a njihovi autori če prvo proči obuku za njihovu realizaciju.

Grupa od maksimalno 30 učesnika ide u poduzetničku obuku koja traje do dva mjeseca prilikom čega imaju kontinuiranu podršku u izradi poslovnog plana. Potom se vrši prezentacija poslovnih ideja i nakon toga dodjela finansijske podrške za pet najboljih poslovnih ideja u iznosu do pet hiljada KM.

Općina Bosanska Krupa ima u ovom projektu svoj udio :

“ Učestvujemo sa 15 hiljada KM. Udružit ćemo sredstva i odabrati pet biznisa mladih ljudi koji će biti start-up biznisi ili postojeći biznisi koji žele da prošire proizvodnju ili tržište. Mislim da je ovo dobra prilika i da je trebaju iskoristiti svi koji imaju poslovne ideje“, kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

YEP inkubator poslovnih ideja se pokazo kao jedan od najefikasnijih programa podrške razvoju preduzetništva, sa ostvarenom efikasnošću od 96.2% biznisa, koji su i dalje aktivni na tržištu godinu dana nakon završetka procesa inkubacije.

Dževada Štancl

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 417 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 543 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa