Četvrt stoljeća mostobrana Ćojluk

petak, 10 Juli 2020 21:30

Četvrt stoljeća poslije, na skoro tropski ljetni dan, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Centralnom šehidskom spomen obilježju nastavilo se obilježavanje 25.godišnjice od mostobrana Ćojluk, jedne od najvažnijih bitaka koju je izvojevala 511.Slavna brigada.

Na centralnom spomen obilježju obratio se premijer USK, Mustafa Ružnić, zahvalivši se svim pripadnicima 511.Slavne, kazavši da nikad ne smijemo zaboraviti šta se dešavalo i da moramo pričati i obilježavati sve te važne pobjede. U parku do Centralnog spomen obilježja prikazana je postavka Muzeja 5.korpusa ''Mehrudin Dedic'' pod nazivom Srebrenica, gdje je izloženo onoliko čahura koliko je u Srebrenici života pogubljeno.

Ćojluk 2020 22

 Ćojluk 2020 25

Marš 511.Slavne krenuo je ispred Spomen obilježja, a preko 300 učesnika marša pred zemunicom na Ćojluku, podizanjem zastave na jarbol i učenjem Fatihe, prisjetilo se svih boraca koji su svoje živote dali tog jula '95 godine, ali i svih drugih šehida 511.slavne i Armije Republike BiH.

''Taj deseti juli, pogotovo kad dođemo ovdje na Ćojluk, stvara pomiješana osjećanja. Osjećanja ponosa, što smo bili dio toga, kada smo branili Bosansku Krupu i BiH, tugu za onim saborcima koji su ostavili svoje života u zoni odgovornosti 5.korpusa.Ali, ovo radimo svake godine i privikavamo se polako na to. Ono što je vrlo bitno i čemu se radujem jest da nas je svake godine sve više. Pogotovo sad kad je u izgradnji sedamnaest metara dug ljiljan, koji će za sva vremena svjedočiti hrabrosti pripadnika 511.slavne bbr, građana općine Bosanska Krupa, koji su nadljudskim naporima tada protjerali agresora na desnu obalu Une i za sva vremena upisali Ćojluk u grunt Bosne i Hercegovine'' – kazao je načelnik Armin Halitović.

Sedamnaest metara visok ljiljan gordo je dočekao sve učesnike marša, a njegovo svečano otvorenje se očekuje uskoro, budući da je trenutna situacija s pandemijom usporila sve aktivnosti gradnje, istakli su organizatori.

Prisutnima obratio se i ministar boraca i RVI u Vladi USK, Ermin Zulić,istakavši značaj velikog broja mladih ljudi na ovim događajima.

''Jula '95-te je planski uništavan jedan narod. Takav scenarij je bio predviđen i za Krajinu i za Bosansku Krupu. Samo zahvaljujući herojstvu i patriotizmu boraca 511-te Slavne i 5.korpusa tih dana '95 to se nije desilo ovdje. Zbog toga je važno to trajno zabilježiti, zapisati. Ali isto tako na ovakav način. Ovaj spomenik će trajno podsjećati na te prelomne i teške trenutne, ali i slavne trenutne za BiH'' - ističe Zulić.

Komandir 1.bataljona Asmir Hadžipašić evocirao je uspomene i dešavanja te teške ratne '95-te, prisjetivši se svih onih koji nisu više sa nama, ali i svih boraca 511.Slavne, heroja današnjeg mira.

''Kad pogledam iz ove perspektive, možda bi neke stvari drukčije uradili, možda bi bili mudriji,pametniji. Ali poslije svake bitke lako je biti general. Al' tad smo imali želju, volju, hrabrost. Danas mi je drago što smo to uspjeli i da je ovaj ljiljan iznikao ovdje za sve nas, da nas podsjeća na sve te teške trenutke koje smo ostvarili'' – kazao je Hadžipašić.

Obilježavanju mostobrana Ćojluk prisustvovale su delegacije lokalnih i kantonalnih vlasti, brigade, porodica šehida, invalida, političkih partija i nevladinih organizacija, a na kraju samog formalnog programa uručene su zahvalnice učesnicima malonogometnog turnira Ćojluk te upriličen ručak za sve učesnike marša.

Kao sveukupnu poruku današnjeg obilježavanja, prisjetivši se dešavanja tog jula '95-te, ratni starješina Nedžad Mulalić poručio je svim svojih sugrađanima: ''Ovaj ljiljan može biti do neba, ako ne budemo znali za šta je, to će biti samo jedan komad betona!!!''

 

Elma V.

Zadnji put promjenjen petak, 10 Juli 2020 21:43
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 358 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 319 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa