11 juli : Srebrenica – Bosanska Krupa

četvrtak, 09 Juli 2020 08:00

25 godina nade za smiraj duša

Never forget Srebrenica

Tri bitna dogadjaja za BiH preklapaju se u mjesecu julu tačnije svakog 11.u mjesecu obilježavamo godišnjicu genocida u Srebrenici, godišnjicu bitke za Ćojluk i godišnjicu smrtni ratnog komandanta 511. Sbbr ,kasnije generala Vojske FBiH Mirsada Sedića. Put Srebrenice iz Bos.Krupe otišli su biciklisti,trkači ultramaratona, u nešto izmijenjenim okolnostima Marš mira krenuo je put Memorijalnog centra Potočari gdje će ove godine biti klanjana dženaza i ukop devet ubijenih tokom jula 1995.godine. U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari dosad je smiraj pronašlo 6.643 žrtava genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana. Učesnici marša mira unazad nekoliko godina su i brojni Krupljani. Ove godine zbog epidemiološke situacije vezane za korona virus Udruženje gradjana “Marš mira” Bosanska Krupa organizuje šetnju svojim gradom te simbolično bacanje cvijeća u rijeku za sve žrtve genocida u Srebrenici. Okupljanje je u subotu 11.jula od 8 sati ujutro ispred Centralnog spomen obilježja. Istim povodom u subotu od 10-12h udruženje “Generacije” organizuje dogadjaj “Zajedno smo cvijet Srebrenice” gdje bi gradjani davanjem svog otiska prsta na već pripremljenom šablonu izradili cvijet Srebrenice koji bi bio poklonjen Memorijalnom centru Potočari. Obilježavanju godišnjice od genocida u Srebrenici organiziranjem akcije dobrovoljnog darivanja krvi pridružiće se i OO Crveni križ Bos.Krupa u subotu od 8 sati u područnoj školi « Pilana ».

Bitka svih bitaka - Ćojluk

511sbbr

Dogadjaj koji počinje već danas, a završava u subotu uveče je obilježavanje godišnjice bitke za Ćojluk.Ove godine ponovno zbog okolnosti izazvane epidemijom korona virusa program obilježavanja je reduciran pa tako tradicionalni turnir Ćojluk koji traje skoro mjesec dana održava se samo jedan dan i to večeras 09.jula. Na igralištu Idrinovac od 17,30 osam ekipa uzeće učešće na ovom malonogometnom turniru.Već sutra od kasnih popodnevnih sati program obilježavanja bitke za Ćojluk kreće od Centralnog spomen obilježja u Bos.Krupi gdje će biti postavka Muzeja 5.Korpusa “Mehrudin Dedić” pod nazivom “Srebrenica”. Nakon što se položi cvijeće I prouči fatiha poginulim borcima u odbrani domovine učesnici marša uz poštivanje preporuka vezanih za COVID-19 će krenuti put platoa Ćojluk gdje ih ove godine dočekuje spomen obilježje u vidu ljiljana visokog 17 metara čije će zvanično otvorenje biti na 25.godišnjicu oslobodjenja općine Bosanska Krupa, 17.septembra. Za subotu nakon što se u prijepodnevnim satima održi tevhid na šehitlucima “Ometaljka” u predvečerje ,tačnije od 17,30 sati organizuje se memorijalni spust ladjama i simbolično bacanje cvijeća u Unu sa mosta u Bos.Krupi.

Sa Sedićem u slobodnu Bosansku Krupu

mIRSAD Sedić

Na 16.godišnjicu od smrti brigadnog generala Vojske FBiH Mirsada Sedića čiji se život ugasio upravo na 11.juli Udruženje « Reis Mehmed Džemaludin Čaušević » organizuje u subotu otvor Spomen sobe u Arapuši. Prethodno će se od 13 sati učiti tevhid pred njegovu i duše šehida Arapuše. U toku agresije na Bosansku Krupu i BiH u trenutku kada je 511. Sbbr ostala bez komandanta Mirsada Crnkića na čelo naše brigade došao je ponovno Mirsad, samo Sedić.Upravo on je bio na čelu brigade kada je 17.septembra,nakon tri i po godine oslobodjena Bosanska Krupa.

Sjećamo se i sad riječi generala Mirsada Sedića od 17. septembra 1995. iz slobodne Bosanske Krupe da je « 511. Slavna brigada u sadejstvu sa jedinicama 505. viteške i 503. slavne brigade, nakon 1244 ratna dana oslobodila grad Bosansku Krupu i time izvršila svoj vojnički, ljudski i historijski zadatak i vratila se kući“.Smrt ga je zatekla kao penzionisanog generala Vojske Federacije BiH a njegov mezar je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

Renata S.

Zadnji put promjenjen četvrtak, 09 Juli 2020 08:44
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 373 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2360 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa