26 godina od vojne operacije “Tigar – sloboda 94”

utorak, 07 Juli 2020 07:22
Pukovnik Hamdija Abdić - Tigar Pukovnik Hamdija Abdić - Tigar

Od 7. do 9. jula 1994. godine Bihać, tada u potpunoj blokadi, bio je velika pozornica u kojoj je izvedena Operacija „Tigar-Sloboda 94“ – najuspješnija vojna operacija za vrijeme agresije na BIH. Njom je zaustavljena akcija „Sloboda 94“,kojom je agresor namjeravao zauzeti Bihać, zaustavljena je destrukcija BIH od strane Abdićeve Autonomne pokrajine „Zapadna Bosna“, te konačno osigurana pomoć stanovništvu.

Središte Izačića - prvih julskih dana 1994. godine bilo je poprište završnice Operacije „Tigar-Sloboda 94“,akcije u kojoj potvrđena podrška srpskog agresora u planski iniciran međubošnjački sukob u tzv. Autonomnoj pokrajini „Zapadna Bosna“, ali i podrška agresoru od strane mirovnih snaga, odnosno raskrinkan je način kako su vršile mirovnu misiju.

Akciju su u najvećoj tajnosti pripremali od januara do jula komandant Korpusa Atif Dudaković i komandant 502. Hamdija Abdić-Tigar,koji je i ubačen u štab vojske tzv. Abdićeve narodne odbrane.

Tigar94 

Vjerujući da je u Bihaću pobuna protiv Petog koprusa i vlasti Okruga Abdić je dostavio znatne količine pomoći- hrane, goriva,vojne opreme i naoružanja,  preko tadašnje tzv. SAO Krajine i punkta Poljskog bataljona mirovnih snaga UN-a. Bihać, Izačić i još neka područja bili su predstava lažiranog ratovanja,kontroliranog haosa, planirane medijske šutnje i povremenih dramatičnih vijesti emitiranih posredstvom RTV Cazina.

Bilo je značajno da svi oni koji su dolazili iz SAO Krajine, AP ZB odnesu odavde sliku da se narod pobunio protiv Korpusa i legalnih vlasti i da su krenuli u suport vojsci koja je bila agresor.

Akcija je ne samo razotkrila Abdićeve namjere i direktnu vezu sa agresorom, već i ulogu mirovnih snaga UN-a, a bila je prekretnica u slamanju jedne od najvećih ofanziva na Bihaćki okrug, te u  daljim oslobodilačkim akcijama, posebno Pećigrada i Velike Kladuše.

Prije tačno 4 godine u studiju radija Bos.Krupa gosti tim povodom bili su Hamdija Abdić Tigar- ratni komandat 502 bihaćke brigade i Husnija Avdagić tada u komandi 5 Korpusa. Kako je planirana,osmišljena i realizirana akcija “Tigar sloboda 94” šta će ona značiti u daljnjem toku odbrane od agresije na BiH I tzv bihaćki džep poslušajte danas od 15,30 minuta u programu RadioBK.

 

Radio BK

 

 

Zadnji put promjenjen utorak, 07 Juli 2020 07:54
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 450 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2517 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa