Obilježeno 25 godina od oslobodilačke bitke kodnog naziva « TROKUT 1 »

ponedjeljak, 06 Juli 2020 07:59

Ove godine obilježava se 25 godina oslobodjenja Bosanske Krupe.Tom velikom i jednom od najznačajnijih datuma u historiji grada na obalama Une i Krušnice prethodile su vellike herojske bitke koje je 511 Slavna bosdansko-krupska brigada izvojevala od maja do septembra 1995.godine.Jedna od takvih junačkih oslobodilačkih bitaka odigrala se 04. i 05.jula 1995.godine pod kodnim nazivom « TROKUT ».

U sklopu ove odlično isplanirane i vješto vodjene oslobodilačke akcije jedinice iz sastava 2.brdskog bataljona Otoka i 3.brdskog bataljona Jezerski uz podršku prištapskih jedinica 511 Sbbr. Oslobodjeni su dominantni objekti i kote na ovom području od Une do državne granice sa Republikom Hrvatskom.Osmača,Panjak,Brezik,Čemerika,Ivanjski put…

Tim povodom skoro 300 ratnih vojnih invalida,ratnih veterana-učesnika bitke,članova udruženja mladih 511 Sbbr. te gradjana medju kojima veliki broj djece i omladine u subotu od 8 sati ujutro prošli su stazama,kotama,uzvisinama i dolinama kojima su prije 25 godina prolazili slavni junaci.

Na samom platou Osmače gdje je u znak sjećanja na ovu veliku pobjedu jedinica 511 Sbbr,ali i u znak sjećanja na poginule saborce iz ove bitke podignut dvometarski ljiljan proučena je fatiha i jasin dova svim šehidima 511 Sbbr i 5.Korpusa ARBiH te održan kratak historijski sat u kojem su Mumin Dizdarević,organizator marša i učesnik bitke te Džemaludin Čaušević član ratnog sastava Komande 511 Slavne govorili o samom toku i značaju ove velike oslobodilačke bitke .Istakli su tom prilikom da ih ohrabruje što svake godine sve veći broj mladih dolazi na ova okupljanja i da se uvijek mora iznova govoriti i obilaziti ova i slična mjesta na kojima su izvojevane velike pobjede u odbranu i oslobadjanju ovih dijelova Bosne i Hercegovine.

I ove godine marš « Osmača 2020 » protekao je dostojanstveno,sjeta i tuga,ali i čast i ponos bili su vidljivi na licima učesnika.

Sve pohvale organizatoru marša na čijem čelu je i ove godine bio Mumin Dizdarević.Za sve učesnike marša obezbjedjene su majice u znak sjećanja na ovaj dan,ali i ručak, užina i osvježenje,dok je za učesnike marša iz bos.Krupe obezbjedjen prevoz.

Emir S.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 347 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 415 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa