Pacijent iz Bosanske Krupe stabilan,stanje u općini za sada dobro

srijeda, 25 Mart 2020 11:03

Pacijent iz Bosanske Krupe stabilan,stanje u općini za sada dobro

Jutros od devet sati održan je Štab Civilne zaštite općine Bos.Krupa na kojoj se razgovaralo o mjerama koje se poduzimaju posebno u kontekstu sinoćnje informacije o prvom registrovanom zaraženom u općini Bos.Krupa. Izolatorij se priprema,a u toku je formiranje i Omladinskog štaba koji će biti angažvan na pružanju logističke pomoći.

Klinička slika zaraženog stabilna

Sjednica štaba je otvorena zadnjom informacijom ,a to je da je i u Bos.Krupi registrovan prvi potvrdjeni zaraženi. Riječ je o 67-ogodišnjaku koji je inače iz Ivanjske.Nakon što je sa simptomima došao u otočku ambulantu prevežen je odmah u izolatorij Odjela za infektivne bolesti KB »Dr.Irfan Ljubijankić» Kako mjere i nalažu svi koji su bili u kontaktu sa zaraženim stavljeni su u izolaciju.Upravo zbog izbjegavanja ovakvih situacija i jesu naredbe da ukoliko osjetite simptome ne dolazite u Domove zdravlja već telefonom pozovete ,a potom će medicinsko osoblje poduzeti sve potrebne mjere. Kako je sinoć izjavio direktor Kantonalne bolnice Hajrudin Havić sada se radi na utvrdjivanju kako je došlo do zaraze obzirom da su prethodno pozitivne osobe u USK iz Bihaća. Provjeravaju se kontakti i kretanja pomenutog lica kako bi se što prije takve osobe izolirale.

Lica koja nepoštuju samoizolaciju biće smještena u poseban izolatorij ?

Pravila samoizolacije se moraju poštovati.Na provedbi ove mjere trenutno radi operativni tim Civilne zaštite kao i policija koji svaki dan obilaze i provjeravaju sve ljude na području općine koji su u samoizolaciji.Prema onom što se moglo čuti sporadično ima slučajeva gdje ljudi još uvijek ne shavataju mjeru samoizolacije i važnosti discipline po lokalnu zajednicu zbog toga se i kažnjavaju. Ukoliko znate da neko ne poštuje mjere prijavite anonimno.Takva osoba ugrožava sve nas.Preporuka federalnog štaba je da se oformi izolatorij za smještaj onih koji ne poštuju mjere samoizolacije. Prema podacima Doma zdravlja trenutno u izolaciji je 287 osoba. Prema informacijama kojima raspolažemo kršenje policijskog sata je sporadično kao i zabrane kretanja osobama mladjim od 18 i starijim od 65 godina.

Pripreme teku na logističkom uvezivanju i uspostavi izolatorija

Najviše razgovora i mjera na jutrošnjoj sjednici Štaba odnosilo se na logističko uvezivanje kako bi se onim gradjanima koji ne mogu van kuće pružile njima neophodne usluge od nabavke lijekova do osnovnih životnih namirnica. Za one gradjane, a prema spisku Centra za socijalni rad izdvojiće se 6000 KM kako bi se mogle nabaviti i distribuirati osnovne životne namirnice. Oko 50-tak kreveta za eventualno zaražene nešto lakše kliničke slike obezbijediće se u izolatoriju koji se priprema u Prvoj osnovnoj školi gdje uz JKP »10 juli » i operativni tim Civilne zažtite radi i Crveni križ.

Mladi se uključuju u logističku ispomoć

Danas je odlučeno da se formira i Omladinski štab za sve one mlade ljude koji se javljaju u želji da pomognu.Za koordinatora je odredjen Alen Lipovača koji će prema prijavama onih koji to žele biti uvedeni u registar i angažovani na logističkoj pomoći.

Renata S.

 

 

Zadnji put promjenjen srijeda, 25 Mart 2020 11:08
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 606 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1563 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa