„Mimoza“ uz djecu oboljelu od karcinoma Istaknuto

petak, 14 Februar 2020 12:38

Povodom Međunarodnog dana djeteta oboljelog od maligne bolesti koji se u svijetu obiljećava svakog petnaestog februara ,bosanskokrupsko udruženje oboljelih od karcinoma „Mimoza“ i ove godine organizira uličnu javnu akciju, koja će se u Bosanskoj Krupi održati u ponedjeljak 17. februara od 10 do 14 sati . Uz svoje članice,članove i volontere, ukazaće još jedanput na porazne podatke o broju oboljele djece od ove opake bolesti,dijelit će edukativne materijale i na revere svojih sugrađana kačiti zlatne trakicice kao simbol solidarnosti i borbe protiv raka u dječjoj dobi.

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja  Međunarodnog dana djeteta oboljelog od maligne bolesti udruženje oboljelih od karcinoma „Mimoza“ iz Bosanske Krupe ,u suradnji sa svojim stalnim partnerima,učenicima i učenicama Opće gimnazije u srijedu priprema i predavanje na temu „Karcinom-prijetna već od dječje dobi –kako primjetiti,otići liječniku,liječiti i izliječiti u velikom procentu“,a predavač će biti liječnik Admir dr Mašović.

Godišnje , oko 90 djece oboli od nekog oblika maligniteta.Od ove brojke njih oko 60 u Federaciji BiH i oko 30 u Republici Srpskoj.Po riječima liječnika Bosna i Hercegovina ne zaostaje procentima izliječenja za razvijenim zemljama,pa se tako postotak izlječenja djece kod leukemije kreće preko 80 posto, kod tumora oko 70 posto. Leukemija najučestaliji oblik maligniteta kod djece, potom tumori mozga.Od ukupnog broja registriranih najmlađih onkoloških pacijenata u Federaciji BiH trećina dolazi iz Tuzlanskog kantona.

Podršku roditeljima oboljele djece godinama pružaju Udruženje  „Srce za djecu“ i Roditeljska kuća u Sarajevu čiji su značaj prepoznale i vlasti Unsko-sanskog kantona pa su u prošloj godini kroz budžet izdvojili sredstva za njihov rad,prošle godine 20 hiljada konvertibilnih maraka ,osobito zbog činjenice da zbog karcinoma oko 60% oboljele djece u ovu kuću dolazi iz Unsko – sanskog kantona.Roditeljska kuća   roditeljima i oboljeloj djeci obezbjedjuje besplatan smještaj,ishranu i psiho-socijalnu pomoć tokom liječenja,što je posebno značajno obzirom na tešku ekonomsku situaciju kod većine porodica.Očekuje se uskoro da će Roditeljska kuća biti izgrađena i u Tuzli.    

Karcinomi kod djece se najčešće javljaju u dobi oko pete godine, ali i u periodu puberteta, između 13. i 15-te godine.
Ova zloćudna bolest češće napada dječake, a kada je riječ o simptomatologiji u vrijeme dijagnostikovanja to su uglavnom temperatura, bljedilo, bol u abdomenu i kostima, šepanje, povraćanje, ali i glavobolja.
U zavisnosti od vrste karcinoma, terapijski pristupi su kombinovani. Uz hemoterapiju koristi se još i radioterapija ili hirurška terapija. Četvrti vid liječenja je transplantacija koštane srži, a koja može biti autologna ili alogena. Liječenje jednog pacijenta u prosjeku traje dvije godine, uz period osmogodišnjeg praćenja. U tom desetogodišnjem procesu pacijentima je vrlo važna podrška cjelokupnog okruženja.

Međunarodni savez organizacija roditelja djece oboljele od raka i Međunarodno društvo za pedijatrijsku onkologiju promoviraju Međunarodni dan djece oboljele od raka s ciljem podizanja svijesti javnosti i boljeg razumijevanja poteškoća s kojima se susreću djeca oboljela od raka i njihove obitelji. Svrha obilježavanja ovog dana je informiranje javnosti o raku u djece, prikupljanje sredstava kroz različita događanja i promoviranje rada lokalnih roditeljskih udruga.

Liječenje maligne bolesti je mukotrpno i dugotrajno - prosjek trajanja uspješnog liječenja je oko godinu dana, no nerijetko ono traje i tri do četiri godine. Maligne bolesti u dječjoj dobi imaju posebnu socijalno-medicinsku dimenziju, uzrokuju traume i poteškoće u prilagodbi na novu životnu situaciju. Pogađaju obitelj kao primarno okruženje djeteta i od iznimne je važnosti osigurati pomoć roditeljima u prevladavanju i nošenju sa svakodnevnim poteškoćama s kojima se suočavaju brinući se o svojem djetetu.

Dževada Štancl

medjunarodni dan djece

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 553 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1576 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa