Slovenija produžila kontrole na granici sa Hrvatskom do ljeta

Slovenija je odlučila da kontrole na granici sa Hrvatskom produži do ljeta kada bi smanjili broj ilegalnih prelazaka, a stanovništvo pograničnih područja ističe da je ova mjera poslužila svrsi jer je sada migranata manje.

Iako mnogi nisu očekivali takav potez, uglavnom i zbog toga što prema zakonima EU članice Šengena pod posebnim okolnostima mogu uvesti kontrole na najviše mjesec dana, Slovenija se odlučila na treće produženje u trajanju od šest mjeseci počevši od 22. decembra.

Strah od terorizma

Slovenija je 21. oktobra uvela granične kontrole na granici s Hrvatskom zbog, kako je tada objasnio ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar, straha od terorizma.

Kao razlog za produžetak trajanja graničnih kontrola slovenačka policija je istakla uspjeh akcije, te su naveli da su od dana uvođenja te mjere odvratili veći broj državljana trećih zemalja od prelaska granice i uhapsili nekoliko krijumčara.

Poklukar je nedavno upoznao Vladu s razlozima za produženje mjere kontrole zbog terorističke prijetnje, koja je u Sloveniji trenutno srednja, a kada bezbjednosna situacija to bude dopustila, mjera će biti ukinuta.

- Terorizam je prijetnja koja je vrlo prikrivena. Ne znamo kada može izbiti, stoga moramo biti oprezni - dodao je Poklukar.

Od uvođenja kontrola utvrđeno 3.709 ilegalnih prelazaka

Slovenačka policija ističe da je od uvođenja kontrola utvrđeno 3.709 neovlaštenih prelazaka granice, i to većina na granici s Hrvatskom, navodi hrvatski portal Index.

Samo na području Policijske uprave Novo mesto, u koje spadaju prelazi u okolini Zagreba, uključujući, s hrvatske strane, najprometniju Breganu, policija je pronašla i uhapsila 3.307 stranaca koji su ilegalno ušli u Sloveniju.

- Od ponovnog uspostavljanja graničnog nadzora na području Policijske uprave Novo mesto pronađeno je i uhapšeno 28 krijumčara koji su prevozili 209 stranaca koji ne ispunjavaju uslove za ulazak u Sloveniju. Krijumčari su lišeni slobode, a vozila su im oduzeta - naveli su iz policije.

(AVAZ)

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 110 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1709 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa