U Bos.Krupi obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa besplatnom kontrolom šećera u krvi

FOTO: Ilustracija FOTO: Ilustracija

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, koji se 14. novembra svake godine obilježava u cijelom svijetu, Udruženje dijabetičara Bosanska Krupa ovog utorka(14.11.) u prostorijama Udruženja penzionera vrši besplatnu kontrolu šećera u krvi u periodu od 8,30 do 10,30 sati.

Istog dana Udruženje djece i omladine oboljele od dijabetesa USK-a kao i svake godine Svjetski dan dijabetesa obilježit će nizom aktivnosti na različitim lokacijama u gradovima USK. U Bosanskoj Krupi na Trgu Alije Izetbegovića od 10,00- 13,00 sati vršit će se mjerenje šećera u krvi, krvnog tlaka, podjela aparata i edukativnog materijala.

U Kulturnom centru u Bihaću u utorak 21.novembra od 11,00 sati premijera predstave o dijabetesu i edukativno predavanje na temu pravilnog održavanja zuba, usne šupljine i zdrave prehrane.

Šećerna bolest ili dijabetes je kronična bolest u kojoj su razine glukoze (šećera) u krvi povišene. Većina hrane koju jedemo pretvara se u glukozu koju naš organizam koristi za energiju. Gušterača (pankreas) proizvodi inzulin, hormon koji regulira razinu šećera u krvi i to tako da omogućava ulazak šećera u stanice gdje se pretvara u energiju za tijelo. Osim toga, višak šećera pohranjuje se pomoću inzulina u mišiće i jetru. Ako inzulina nema ili ga je nedovoljno, šećer ne može ući u stanice, ostaje u krvi i dolazi do povišenog nivoa šećera u krvi i razvoja bolesti.

Prema podacima Međunarodne dijabetičke federacije, u svijetu od šećerne bolesti boluje 8% stanovništva, odnosno 371 milion oboljelih osoba starosti od 20-79 godina. Međutim, taj broj je znatno veći, jer se po procjeni stručnjaka smatra da čak 50% oboljelih ni ne zna da imaju povišen šećer u krvi.

Iako je započeo proces prikupljanja podataka oboljelih od dijabetesa u Federaciji BiH putem prijava, registar još uvijek nije zaživio. Procjena je da u Bosni i Hercegovini od ove bolesti boluje preko 375 000 ljudi.

Renata Stijelja

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 129 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1079 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa