Vremenske neprilike i poskupljenja uslovili jednu od najtežih godina za poljoprivrednike u USK

Foto : Fena/Muhamed Sadiković Foto : Fena/Muhamed Sadiković

Kontinuirana poskupljenja repromaterijala, niske otkupne cijene, te obilne padavine i poplave, uslovile su jednu od najtežih godina za poljoprivrednike u Unsko-sanskom kantonu (USK). Očekivani prinosi od proljetne sjetve bit će skoro prepolovljeni.

- Vremena su teška, a naročito za one koji se bave proizvodnjom na otvorenom. Gotovo sve nedaće koje su se mogle desiti, izredale su se u protekle četiri godine. Počelo je koronavirusom, nastavilo se kontinuiranim poskupljenjima, te naravno sušom, pa onda i ogromnom količinom padavina i poplavama. Prinosi od proljetne sjetve smanjeni su za više od 30 posto, pa zamislite kako će se to odraziti na stočarsku proizvodnju, odnosno proizvodnju mlijeka po kojoj Unsko-sanski kanton prednjači u Federaciji Bosne i Hercegovine - kazao je predsjednik Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika Husein Selimović iz Sanskog Mosta.

Zbog svega navedenog, nažalost smanjuje se i broj poljoprivrednih proizvođača u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

- Težak rad, a sve je teže prehraniti porodicu na takav način. Cijena mlijeka u prodavnicama povećana je za pola marke, a nama otkupna cijena snižena za tri feninga. Kakva je to i čija politika, kako da se opstane na takav način? Kada se sve uzme u obzir, onda ne iznenađuju drastično smanjeni broj poljoprivrednih proizvođača, ali nažalost i sve manji broj komšija, odnosno prazne kuće i zatvorena poljoprivredna gazdinstva - riječi su predsjednika Udruženja proizvođača mlijeka Krajina Cazin Ahmeda Lipovića.

Poljoprivrednici su uprkos svemu potvrdili pohvalnu saradnju i podršku Kantonalnog, pa i Federalnog resornog ministarstva u posljednjih nekoliko godina, ali se čak ni na takav način ne mogu sanirati posljedice nekontroliranih poskupljenja i vremenskih neprilika. Samo je Vlada Unsko-sanskog kantona u ovoj godini za podršku i poticaje poljoprivrednicima osigurala rekordnih devet i po miliona KM, ali već se ubrzano traži način za povećanje tog iznosa.

- Jedna od najtežih poljoprivrednih sezona, s obzirom da su vremenske neprilike uslovile niske prinose, a kada tome dodamo i niske otkupne cijene, jasno nam je da je naš poljoprivredni proizvođač u nezavidnom položaju. Nažalost, na evropskom tržištu je došlo do osjetnog pada otkupnih cijena i to se negativno odražava na sve poljoprivredne proizvodne oblasti. Mi smo ove godine osigurali devet i po miliona maraka, te još milion za kapitalne projekte i podršku razvoja mladih poljoprivrednika u ruralnim sredinama. Sada nam je sasvim jasno da to, nažalost, neće biti dovoljno, pa ćemo pokušati pomoći dodatnim sredstvima za pomoć svim poljoprivrednicima prilikom jesenje sjetve - istakao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK-a Adis Džanić.

Najavljeno je kako bi ovogodišnja sredstva za poljoprivredu trebala predstojećim rebalansom budžeta biti uvećana za otprilike 20 posto, čime će se na određeni način barem pokušati ublažiti teška godina poljoprivrednika u USK-u.

federalna.ba/Fena

Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1847 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa