Osnovan Biciklistički savez Federacije BiH

FOTO: Fena FOTO: Fena

Osnivačka skupština Biciklističkog saveza Federacije Bosne i Hercegovine (BS FBiH) održana je u ponedjeljak, 16. 01., u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH u Sarajevu, a Savez je utemeljilo 15 klubova iz Federacije BiH. 

Za sve bh. bicikliste ovaj datum bit će upamćen ne samo po osnivanju Federalnog biciklističkog saveza, već kao svojevrsna prekretnica u biciklizmu, jačanju biciklizma kao sporta, te postavljanju čvrstih temelja za krovnu instituciju u biciklizmu.

Ono što slijedi je upisivanje Saveza u registar udruženja kod Ministarstva pravde FBiH, čime će njegovo osnivanje biti i službeno, priopćeno je iz Biciklističkog kluba Mostar.

Sjedište Federalnog biciklističkog saveza je u Mostaru, a 15 klubova osnivača jednoglasno je izabralo Emira Vučijaka za predsjednika Saveza, Biljanu Krtalić za glavnu tajnicu, dok su Blaženka Kustura, Vedad Karić, Tarik Imamagić, Dejan Slavuljica, Amar Njemčević i Toni Zorić izabrani za članove Upravnog odbora.

U Nadzorni odbor izabrani su Ivan Širić, Josip Ramljak i Jonuz Zoranjić.

Zbog velikog interesa za biciklizam na području FBiH očekuju da će BS FBiH uskoro brojiti 40 do 50 klubova članica, što opet govori o tome koliko je biciklizam kao grana sporta razvijen u Federaciji i kolika je bila potreba za osnivanjem krovne institucije biciklizma na toj razini.

- Doista velika čast je biti na čelu ove institucije, naročito nakon svih ovih godina koje sam proveo u biciklizmu i dao svoj doprinos njegovom razvoju kroz djelovanje u biciklističkom savezu na nivou države, kao i kroz MTBA asocijaciju gdje smo razvijali brdski biciklizam kao sport i rekreaciju. Napravili smo početni korak, a pravi posao tek slijedi. Zasigurno ćemo se zalagati za čvršće utemeljenje Biciklističkog saveza BiH, za postavljanje pravca u kojem svi mi biciklisti želimo da se biciklizam razvija i djeluje, a to je što kvalitetnije predstavljanje ovog sporta i Saveza van granica države, bolji uvjeti za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, tako i za sve ostale bicikliste, te što kvalitetnije isticanje i predstavljanje BiH kroz biciklizam kao sport - kazao je predsjednik Saveza Emir Vučijak.

Iz novoosnovanog saveza istaknuli su da je članstvo besplatno te su pozvali sve klubove iz Federacije na učlanjenje kako bi se stvorila snažna institucija koja će djelovati na razvoju sporta i biciklizma.

Predsjednik Biciklističkog saveza BiH Toni Zorić pozdravio je osnivanje Biciklističkog saveza Federacije BiH, istaknuvši kako će se na taj način osnažiti biciklistička scena koja je već poprilično velika i snažna.

- Otvara nam se mogućnost apliciranja na natječajima kod resornih ministarstava za organizacije liga na razini Federacije, za trening kampove i rad s najmlađim naraštajima, organizacije edukativnih radionica i još mnogo toga, a sve kroz potporu i suradnju s našom krovnom institucijom, a to je BS BiH. Posebno me raduje što se pazilo na rodnu ravnopravnost, pa tako u upravnim tijelima Saveza imamo žene koje na ovaj način mogu dati svoj glas i ukazati na potrebe žena u biciklizmu kao sportu. Vjerujem da su pred biciklizmom svijetli dani - istaknuo je Zorić.


(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 105 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 2167 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa