Planinarski vodiči BiH protekli vikend u Bosanskoj Krupi

ponedjeljak, 05 Oktobar 2020 11:37

U Bosanskoj Krupi je proteklog vikenda održan Zbor planinarskih vodiča u organizaciji Planinarskog saveza BiH/FBiH, koje je najveće stručno i savjetodavno tijelo na kojem se okupljaju planinarski vodiči Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine.

Domaćinstvo Zbora je bila velika čast za bosanskokrupske planinare,a cilj ovog druženja i edukacije je bila razmjene iskustva, upoznavanja sa novim tehnologijama i razgovora o temama od zajedničkog interesa.

Oduševljeni ambijentom Una-kampa u Bosanskoj Krupi , planinarski vodiči iz Bosne i Hercegovine ,već navikli na prirodne ljepote,su ovaj rekreativno-edukativni skup ocijenili izvrsnim i posebnim.

U sklopu planiranih aktivnosti, planinari su pješačili od spomen obilježja "Ljiljan"' na Ćojluku, do šireg lokaliteta Gradine ,a iznad kanjona rijeke Une.Tu je održano predavanje i pokazna vježba na temu: "Spašavanje unesrećenog i uloga Gorske službe spašavanja".

Planinari 5

Po povratku, a poslije kraćeg odmora, u večernjim satima, održana su predavanja na temu subjektivnih i objektivnih opasnosti u planini, te označavanje i kategorizacija planinarskih staza, čiji su predavači bili Ivo Lubina i Husein Šabić, instruktori u vodičkoj službi. Poslije uvodnog govora predsjednik Planinarskog saveza BiH,. Ermin Lipović, podnio je izvještaj o trenutnom stanju u Planinarskom savezu Bosne i Hercegovine.

Planinari 3

 

Na kraju prvog dana dodjeljeni su certifikati i vodičke licence za planinarske vodiče koji su prošli obuku i uspješno položili ispit ranije ove godine.

Planinarsko društvo "Grmeč" Bosanska Krupa je ovim činom bogatije za još tri planinarska vodiča i to Jasminu Rešić, Emira Bešića i Osmana Gerzića,tako sada uz predsjednika društva „Grmeč“ iz Bosanske Krupe Kenanan Saračeviča i Enesa Mesića, ima ukupno pet certificiranih planinarskih vodiča.To je zavidan ljudski resurs za organizaciju budućih planinarskih pohoda i uopće razvoj planinarstva na području bosanskokrupske općine,te sigurnosti samih planinara,ali i uopće građana.Drugi dan Zbora planinara Bosne i Hercegovine ,u nedjelju,Planinarsko društvo „Grmeč“ je dogovorilo i rafting za goste,u organizaciji rafting centra "Unatoure" Bosanska Krupa.Planinarski vodiči BiH zahvalili su domaćinima na prilici da uživaju i upoznaju prirodne ljepote Bosanske Krupe i rijeke Une i najavili su da će zasigurno,ubrzo, ponovo posjetiti bosanskokrupsku općinu sa svojim društvima,kolegama i prijateljima.

Planinarski savez Federacije BiH je zaključno s prvom polovinom ove godine raspolagao sa 210 certificiranih planinarskih vodiča A i B kategorije od koji je 130 licenciranih vodiča i 46 vodiča pripravnika te 4 instrukrora vodiča koji dolaze iz 42 planinarska društva koji su članovi PS FBiH. Komisija za vodiče ulaže napore da se poboljša kvalitet vodiče službe kao i da se poveača broj vodiča u planinarskim društvima.

 

Zbor vodiča je redovna godišnja aktivnost gdje se okupljaju planinarski vodiči s ciljem informisanja o realizovanim i budućima zadacima, razmjene stečenih iskustava te usklađivanje standarda i procedura u radu planinarskih vodiča na terenu.

Napomenimo da je Iz štampe nedavno izašla knjiga Planinarstvo za djecu i mlade. Kako i sam naslov kaže knjiga je namijenjena djeci i mladima s ciljem da otkriju tajne planinarenja. Usklađena je sa programom osnovne škole planinarstva Planinarskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine i preporučujemo je svakako i mladima i starijima prije nego što se odluče zakoračiti u svijet planinarstva.

Dževada Štancl

Planinari 2

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 661 puta

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1621 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa