Planinari „Grmeča“ uživali u ljepotama Bjelašnice

Planinarsko društvo "Grmeč“" iz Bosanske Krupe organiziralo je tokom proteklog vikenda pohod na planinu Bjelašnicu. Krenuli su u petak iz Bosanske Krupe ,da bi u subotu posjetili trasu Umoljani-Obalj-Lukomir-Studeni potok,pa opet do do Umoljana.

Lukomir je selo na južnim obroncima planine Bjelašnice. To je najviše naseljeno mjesto u Bosni i Hercegovini i jedino naselje iznad 1.300 metara nalazi se na 1.495 metara nadmorske visine.

Lukomir je poput živog etno muzeja, u kojem se praktikuju običaji nomadskih plemena i živi tradicionalnim načinom života dinarskih gorštaka. Bitan je dio historijskog, kulturnog, arhitektonskog i ambijentalnog naslijeđa BiH, a stećci raštrkani oko sela govore da je ono bilo naseljeno još u 14. i 15. vijeku. Selo posjeduje svu neophodnu infrastrukturu - telefon, struju, vodu i kanalizaciju. Ima vlastito groblje, a davne 1969. mještani su izgradili džamiju, koja je renovirana 2014. godine.

Sa vidikovaca iznad sela pogled se pruža na vijenac planine Visočice, koja se obrušava u 800 metara dubok kanjon rijeke Rakitnice, najdublji u Evropi nakon kanjona Tare.U vrijeme širenja koronavirusa to je jedna od najpoželjnijih destinacija za bosanskohercegovačke građane. Na ulazu u Umoljane u Dolovima, oko 200 metara od mosta je nekropola sa 47 stećaka. Na udaljenosti oko 200 m od nekropole u pravcu sjevera evidentirana su tri stara nišana, dok je dalje na udaljenosti oko 300 evidentirano 8 nišana. Nišani na ovom lokalitetu se mogu datirati u period druge polovine XV i prve polovine XVI stoljeća, pa tako pripadaju najranijim primjerima nišana u Bosni I Hercegovini.

Pohod su planinari „grmeča“ nastavili i u nedjelju i planinarili na potezu od
od Gradine rutom Crveni klanac-Krvavac-Crveni klanac i ponovo došli na Gradinu.

Ostaci drevnih naselja razbacani su oko sela, sa velikim brojem srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika smještenih visoko na hridinama. Dolina Studenog polja je malo mjesto iza ljetnog pastirskog sela Gradina.

.
Planinari „Grmeča su se u Bosansku Krupu vratili u nedjelju,naravno malo umorni,najviše od putovanja,ali s velikim raspoloženjem i zadovoljstvom svega onoga što su vidjeli i „disali“ proteklog vikenda.

Dževada Štancl

Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1004 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa