Bosansko-krupski Unski lađari – čuvari tradicije

Četrdeseti Unski lađari, bosansko-krupska tradicija koja već četrdeset godina okuplja sve generacije Krupljana i koja i u najgora vremena nije gubila svoj zanos i čast, pa ni u doba pandemije, održana je sinoć, bez popratnih sadržaja koji budu svake godine, ali ipak dostojanstveno i sportski.

Ovaj put je bilo 15 ekipa, a tajna misija organizatora ovih četrdesetih lađara je bila da se ove godine spusti simboličnih 40 lađa, međutim pandemija je promijenila i taj plan. Među petnaest ekipa, najbolji su bili ekipa Kenwood, drugoplasirani ekipa 'Emir tata Dizdrarević', a treći ekipa 'Keli'. Nagradu je dobila i ekipa RVI, koji su s tri lađe uzeli učešće ove godine.

''S obzirom na nastalu situaciju sa koronavirusom, imamo 15 posada, ali smo prezadovoljni. Organizacija je bila na nivou, shodno mogućnostima. Meni je drago da se budi taj sportski duh kod mladih. Dosta smo mi stari dali, sad više revijalno da se takmičimo, a mladi da preuzmu. Vrijeme je da se mladi uključe i u takmičarski i u organizatorski dio. Ovo je bilo više lokalnog karaktera i sa ovih petnaest ekipa smo prezadovoljni'' – kazao  je Himzo Bužimkić, predsjednik organizacionog odbora.

Ovogodišnje nagrade iznosile su 1000, 600 i 400KM. Prisutnima su se obratili predsjednik organizacionog odbora Bužimkić te načelnik Armin Halitović, koji su poželjeli bolja vremena i više veslača sljedeće godine, a posebno su istakli veći broj mladih lađara, nego prethodnih godina, čime ova tradicija ostaje da živi i da se prenosi dalje.

Ekipa Kenwood činili su Kenan Bužimkić, Nail Harbaš, Aldin Šarić i Ale Hukanović. Za ekipu 'Emir tata Dizdarević' veslali su Selmir Grošić, Anes Šudić, Amir Pašalić i Ćamil Bajramović, dok su trećeplasiranu ekipu 'Keli' činili Emir Šarić, Almir Hukanović, Muharem Bešić i Ahmet Halkić.

Organizatori 40. Unskih lađara su Općina Bosanska Krupa, Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje i Sportski savez općine Bosanska Krupa. Generalni pokrovitelj Unskih lađara kao i nekoliko proteklih godina je Boreas d.o.o. Kreševo (Stanić Group).

Ovogodišnji lađari, zbog pandemije koronavirusa, bez gostiju i takmičara iz susjednih gradova i država, što je bila praksa prethodnih godina, pokazali su da snaga časti i tradicije je upravo žila kucavica svih velikih manifestacija kao što je ova te 40.Unski lađari, iako u restrikcijama i preporukama distance, grle i njeguju sjećanja i prošla vremena, ljude koji su ih obilježili i kojih se rado sjećamo, daju nadu  za budućnost i sva ona pokoljenja koja dolaze, kad sve ovo prođe, kad dođu i bolja vremena.

Do tada, kao što je to bilo u prošlosti, planirano u budućnosti, ali i sad trenutno, s lađarima živi Bosanska Krupa i ulijeva nadu da ćemo uvijek veslati srčano prema ljepšem i boljem.

 

Elma Velić

Ocijeni
(0 glasova)

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 571 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa