Vratimo biciklizam u Bosansku Krupu

nedjelja, 05 Juli 2020 19:03

Subotnja biciklijada, projekt kluba ekstremnih sportova Urban X, ''Vratimo biciklizam u Bosansku Krupu'' upravo je pokazao da je biciklizam u našoj općini odavno prisutan, postojan i brojčan sport, a da se ovim projektom može urediti i dovesti do viših nivoa, gdje i zaslužuje da bude.

Bosanska Krupa je pogodno područje za biciklizam. Već postoje staze, s uređenjem novih, prilagodbom nekih putnih pravaca te edukacijom stanovništva/biciklista, biciklijade kao što je ova, ali i rekreativno baljenje ovim sportom, bile bi mnogo lakše, pristupačnije i masovnije.

Oko stotinjak biciklista, svih generacija, učestvovali su u 28 kilometara dugoj trasi, od Bosanske Krupe do Bosanske Otoke i nazad, gdje su subotu iskoristili na najbolji mogući način: aktivno, družeći se i uživajući u ljepotama rijeke Une, budući da je skoro čitava staza pratila njen tok.

''Mislim da je ovo dobra priča, dobra poruka i nadam se da će postati tradicija'' – kazao je načelnik Armin Halitović, ujedno i učesnik ove biciklijade.

Najstariji učesnik imao je 62 godine a najmlađi 8. Pored članova kluba Urban X, mnogi su se građani priključili ovoj aktivnosti, a poslije prve rute, do Bosanske Otoke, na Kampu Colony održano je i predavanje za sve učesnike, o sigurnosti u saobraćaju, pravilnoj vožnji bicikla te ostalim pojedinostima koji svaki biciklista treba da zna.

''Iskoristili smo prisustvo mladih članova da, moja malenkost, moj kolega iz policijske stanice Sanel Alibabic i Senad Novkinić, inzinjer saobracaja, u kratkim crtama pokušamo približiti kako da sigurno učestvuju u saobraćaju, na konkretnim primjerimakako izgleda biciklista, šta biciklo mora imati, kao što je zvonce, svjetla i neke najosnovnije natuknice kako bi trebao izgledati biciklist kada iziđe na javni put'' – ističe predsjednik kluba ekstremnih sportova Urban X.

Problematika vožnje bicikla pješačkom zonom u Bosanskoj Krupi kao i Adama, gdje je velika koncentracija šetača, posebno je istaknuta na predavanju, a mlađi učesnici, kojih je bilo više od polovina na ovoj biciklijadi, pokazali su da su ovakve aktivnosti potrebne i poželjne i da će se odazivati na projekte kao što je ovaj i u budućnosti.

Ono što slijedi, kažu iz ovog kluba, jeste bosansko-krupska tradicionalna ljetna biciklijada, a kroz ovaj projekt, koji je podržala Općina Bosanska Krupa kroz projekte neformalnim grupama i udruženjima, planiraju još mnoštvo aktivnosti.

Elma V.

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 574 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 374 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa