Tjelesnom vježbom i pravilnom ishranom protiv dijabetesa u Drugoj osnovnoj

Brojna znanstvena istraživanja dokazala su povezanost slabe tjelesne aktivnosti i nepravilne prehrane kao rizičnog načina života koji uvjetuje a nastanak brojnih hroničnih bolesti,a posebno bolesti metabolizma,prvenstveno šećerne bolesti.Ta bolest ima i naziv –oboljenje savremenog doba,a sve češće od nje obolijevaju i djeca u najranijem dobu.

Četrnaesti novembar –Svjetski dan borbe protiv dijabetes s posebnom aktivnošću obilježen u Drugoj osnovnoj školi u Bosanskoj Krupi.Učiteljica Emira Sedić Mirčetić je već dugo u toj misiji kroz nastavni program sa učiteljicom Nasihom Mašić,odnosno teoretski i praktično najmlađe uče pravilnoj prehrani i potiču na svakodnevnu tjelesnu aktivnost.Bio je to poseban i radostan dan za sve.

„Naša škola je ove školske godine nastavila s implementacijom projekta „Mi imamo pravo živjeti zdravo!“ realizirajući svake sedmice po jednu radionicu, na kojoj pored teoretskog dijela o zdravoj ishrani i nutritivnim vrijednostima namirnica, učenici imaju priliku da sami učestvuju u pripremanju zdravih obroka i napitaka od sezonskog voća .Radionice imaju višestruk značaj, a u korelaciji su s nastavnim predmetima Moja okolina, Tjelesna i zdravstvena kultura i Bosanski jezik i književnost. Radionicama rukovodim zajedno s učiteljicom i Nasihom Mašić, a u radionicama učestvuju učenici prvih razreda, koji kroz guljenje, sjeckanje i rendanje voća učenici vježbaju motoriku šake i jačaju mišiće prstiju i time se pripremaju za pisanje slova. Za dobro zdravlje, pored pravilne ishrane, potrebna je fizička aktivnost, vježbanje ili bavljenje nekim sportom. Zbog toga, još od najranijeg djetinjstva treba se zdravo hraniti i nastojati da nam fizička aktivnost, bavljenje sportom ili vježbanje bude sastavni dio svakodnevnog života. Samo na takav način možemo spriječiti nastanak mnogih bolesti, a jedna od njih je dijabetes - bolest od koje sve češće nažalost obolijevaju djeca školskog uzrasta. Četrnaestog novembra smo realizirali radionicu pod nazivom „Vježbanjem i sportom protiv bolesti današnjice!“ u saradnji s dugogodišnjim sportskim radnikom i fudbalskim trenerom Emirom Sedićem, te italijanskom volonterskom organizacijom IPSIA, koja realizuje zanimljiv projekt u „Football no limits“) i njenim volonterima.“-kazala je Emira.

U svemu tome učiteljice je podržalo   rukovodstvo škole,njene kolege,a posebno roditelji i presretni učenici.

„Kada su čuli za ovu aktivnost svoj put do Sarajeva i do Zenice na utakmicu okrenuli smo preko Bosanske Krupe jer to je grad koji je centar BiH za IPSIA,a miželimo uvijek biti i u Krupi i u ovakvim projektima-kazali su   Daniele Socaireli i njegova IPSIA ekipa koja je uživala s učenicima prvih razreda Druge osnovne škole.

„Ishrana pored tjelesne aktivnosti ima važnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja o čemu postoji neizmjerno mnogo dokaza. Pravilna ishrana uz umjerenu tjelesnu aktivnost pridonosi održavanju tjelesnog i duševnog zdravlja, općoj otpornosti organizma, a kod djece i mladih pridonosi pravilnom rastu i razvoju organizma“ izjavio je trener Emir Sedić, u ime svoje i svojih suradnika iz Milana i Bosanske Krupe.

I za kraj ovog zanimljivog događaja ,poslije zaista veselih devedeset minuta druženja s djecom uz igre i edukativne sadržaje potrudili su se roditelji djece koja su uživala.Pripremili su im zdrav obrok,tačnije voćnu salatu koju su i gosti i domaćini probali s njima i tako se pridružili obilježavanju 14.decembra-Dana borbe, i prevencije protiv dijabetesa.

Inače cijeli projekt zdrave ishrane kroz nastavni proces,uz teoretski i praktični dio je već duga praksa u ovoj školi.Žele ga razvijati tako i pored edukativnog dijela žele osavremeniti način izvođenja nastave,naravno na radost sviju,a posebno djece i roditelja.

„Zahvaljujemo se i prijateljima projekta: Udruženju Bošnjaka „Saraj Bosna“ iz Osnabruka i roditeljima, te svima onima koji su prepoznali vrijednosti projekta“, kazala je na kraju učiteljica Emira Sedić-Mirčetić,a direktorica škole Daira Zjakić se zahvalila uz prigodne diplome svima koji su bili dio ovog zanimljivog dana u Drugoj osnovnoj školi.

Uz pohvale svima,završimo ovaj izvještaj dobro poznatom rečenicom starog grčkog liječnika Hipokrata „Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana“.Naravno uz tjelesne aktivnosti kao najbolji način borbe protiv dijabetesa,ali i mnogih drugih bolesti koje se svrstavaju u bolesti savremenog doba od kojih u sve većem broju obolijevaju i djeca.

Dževada Štancl

Stop dijabetesu 1

Stop dijabetesu 4

Stop dijabetesu 5

Stop dijabetesu 7

Stop dijabetesu 14

Stop dijabetesu 16

Stop dijabetesu 17

Stop dijabetesu 20

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 18 Novembar 2019 10:44
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 741 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1485 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa