Za dobru orijentaciju za bosanskokrupske planinare bronza na balkanskom

Tokom proteklog vikenda na planini Igman na lokalitetu Malog polja održano je Balkansko prvenstvo u planinarskoj orijentaciji (BMUMOC 2019)na kojem je u kategoriji pionira učestvovala i ekipa bosanskokrupskog planinarsko-ekološko-edukativnog udruženja "Pset".Ekipu koja je ostvarila svojim uspjesima pravo da bude takmičar na balkanskom takmičenju činili su učenici : Hana Buzimkić, Sandin Džajić i Emrah Salihović.Treba napomenuti da su članovi takmičarske ekipe "Pseta"državni prvaci u kategoriji pionira,te da su svi učenici Prve osnovne škole u Bosanskoj Krupi.

Takmičenje se sastojalo iz rješavanja testova iz teorije planinarstva i prve pomoći,te rješavanja zadataka pronalaženja tački na topografskoj karti na osnovu zadanih parametara. Takmičari su potom svoje sposobnosti i znanje pokazali u dnevnoj trci tokom koje su morali, u sto kraćem vremenu, pronaći kontrolne tačke u prirodi,na osnovu podataka iz topografske karte. Nakon toga je slijedila praktična primjena prve pomoći, a potom i noćna trka tokom koje su morali po mraku pronaći zadate kontrolne tacke.Takmičenje je bilo zanimljivo ali i veoma zahtjevno i tražilo je i dobru fizičku spremu.Ekipa mladih planinara "Pseta " je na kraju takmičenja osvojila treće mjesto i bronzane medalje,što je zaista izvanredan uspjeh , obzirom na to da im je ovo prva godina kako se takmiče u disciplinama koje su zaboravljene u našem gradu još od davnih dana bosanskrupskih izviđača.

Ukupani plasman država na Balkanskom prvenstvu predvodi prvoplasirani tim Srbije,druga je Slovenija,treća Sjeverna Makedonija,četvrta Crna Gora,a na petom mjesti je BiH .Razlog ovog plasmana je ukupnih zbroj bodova.Sve ekipe osim BiH su imale takmičare u svim kategorijama,a naša zemlja samo u dvije.

Na prvenstvu su učestvovali takmičari iz Slovenije, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, i Bosne i Hercegovine. Ukupno 80 takmičara u četiri kategorije (pioniri, juniori, seniori i veterani).

Međunarodno planinarsko orijentaciono takmičenje, predstavlja smotru dostignuća, znanja, umijeća, vještina i pripremljenosti članova planinarskih saveza, koji su članovi Balkanske planinarske unije (BMU), za čitanje karata i korištenje tehničkih sredstava za sigurno kretanje u prirodi i za brzo snalaženje na nepoznatom terenu, posebno u planinskim predjelima.

U Sarajevu je također trinaestog oktobra na lokalitetu Baščaršije održano je završno kolo takmičenja u orijentiringu nakon čega je utvrđen ukupni plasman takmicara nakon održanih 4 takmičarska kola.

U ukupnom poretku su članovi "Pseta" su ostvarili slijedece rezultate u svojom kategorijama :

- Hana Bužimkić prvo mjesto i zlatna medalja,Kana Bešić drugo mjesto i srebrena medalja,Sandin Džajic drugo mjesto i srebrena medalja,Faruk Mašic četvrto,Emrah Salihović peto i Emsud Grosić šesto mjesto.U ukupnom plasmanu bili su treći-bronazani.

Dževada Štancl

Pset 1

Pset 2

Pset 3

Pset 4

Pset 5

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 543 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1473 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa