Članak je filtriran: Oktobar 2023

Svjetski dan štednje slavi se 31. oktobra kao sjećanje na Prvi međunarodni kongres štedioničara, koji se održao 1924. u Milanu.

Na održanom kongresu, tada su se sastali predstavnici svjetskih štednih ustanova kako bi pronašli izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat.

 

Tokom Prvog međunarodnog kongresa štedionica u Milanu, italijanski profesor Filipo Ravizza proglasio je ovaj dan "Međunarodnim danom štednje" kako bi omogućio lakše informisanje ljudi širom svijeta o ideji da svoj novac čuvaju u banci umjesto da ga drže ispod dušeka.

Sudionici kongresa bili su jednoglasni i rekli su da je štednja prijeko potrebna za razvoj čovječanstva pa je zbog toga ustanovljen Svjetski dan štednje kao oživljavanje borbe protiv rasipništva.

Tu je odluku donijelo ukupno 350 delegata iz 27 zemalja svijeta koji su predstavljali oko 100 miliona štediša. Ovim postupkom započeta je era promišljanja o očuvanju postojećih resursa i promjena u njihovom korištenju.

 
Građani su uvijek nastojali štednjom novca ostvariti osobnu materijalnu neovisnost i sigurnost, jer  štednja nije samo odgađanje potrošnje, nego i planiranje određenih želja i potreba.

Svjetski dan štednje u nekim dijelovima svijeta, obilježava se darovanjem štednih kasica, štednih knjižica sa simboličnim ulozima, nagrađivanjem najstarijeg štediše i slično. 

 
Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

Države koje su pokrenule proglašenje Svjetskog dana štednje bile su: Argentina, Australija, Austrija, Belgija, Brazil, Bugarska, Čehoslovačka, Čile, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Italija, Japan, Jugoslavija,

Latvija, Luksemburg, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Rumunij, SAD, Švedska, Švicarska, Španija, Urugvaj i Velika Britanija, a pozivnice za kongres bile su među ostalima upućene i predstavnicima Kipra, Estonije, Irske, Norveške i Portugala.

Štednjom investiramo 

Nešto više o štednji, i investicijama, za portal Radiosarajevo.ba govorio je Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

"Štednja podrazumijeva neutrošeni dohotak odnosno odgođenu potrošnju. Raspolažemo nekim ograničenim dohotkom kojeg ili potrošimo sada ili ga čuvamo tj. štedimo za budući period. Štednju uglavnom vežemo za novac, mada se može odnositi na bilo kakvu sadašnju vrijednost - zlato, nekretnine, ali i sličice, BitCoin, sir i slično.

Riječ je o civilizacijskom dostignuću koje je kao takvo svojstveno čovjeku i koje je trasiralo put progresa - koncept odgađanja potrošnje odnosno sadašnjih užitaka, a kako bi se u budućnosti ostvarila veća korist je izuzetno moćan - i nije intuitivan, već apsolutno racionalan.

Admir Čavalić
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Admir Čavalić

Posljedično, štednja je ustvari investicija tj. štednjom investiramo (u budućnost). Naravno, kao takva nosi rizike", kaže Čavalić.

Kako uštediti? 

S obzirom na plate kakve imaju pojedinci, uzet ćemo pretpostavku da je većini građana teško odvojiti novac sa strane. A da li tako moguće uopće uštediti ili to ostaje "nemoguća misija"?

Čavalić za portal Radiosarajevo.ba preporučuje sljedeće: 

"Glavni problem je nivo raspoloživog dohotka u kontekstu inflacije - malo je prostora za štednju. Kada je riječ o preporukama, shodno ekonomskim trendovima, preporučujem sljedeće - pokušati štediti u nekoj vrijednosti koja nije novac jer novac rapidno gubi svoju vrijednost sada u vrijeme inflacije, ali i inače protokom vremena.

Štednja treba da bude maksimalno diverzificirana, a kako bi se smanjili rizici. Ako se štedi u novcu, treba uzimati različite valute. Uvijek preporučujem babilonsku mudrost u vezi štednje - 10 posto bilo kojeg prihoda ostaviti za kasnije. Dovoljno da kreira akumulaciju, a sa druge strane ne ugrozi potrošnju. Ono najbitnije jeste da se uvijek propituju načini štednje protokom vremena. Ne treba se vezati za samo jedan oblik štednje i ne uzimati u obzir aktuelna dešavanja u vezi ekonomije", zaključuje Admir Čavalić za portal Radiosarajevo.ba.

Objavljeno u EKONOMIJA

Javni poziv za odabir korisnika sredstava po Odluci o kriterijima i postupku dodjele sredstava odobrenih u Budžetu Unsko-sanskog kantona za 2023.godinu putem Ministarstva privrede sa pozicije Grantovi neprofitnim organizacijama u-oblast turizma “Podrška udruženjima-oblast turizma”.

Opširnije na sljedećim linkovima:

Objavljeno u EKONOMIJA

Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID projekta “Diaspora Invest” će podržati mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini putem programa tehničke asistencije. Riječ je o mehanizmu koji omogućava kompanijama da predoče svoje potrebe u segmentu razvoja proizvodnih procesa i usluga, obuci osoblja, procesima pripreme za certifikaciju, online promociju, jačanje kapaciteta i pripreme za izvoz na međunarodna tržišta.

“Projekat će evaluirati sve pristigle prijave do 30.11.2023. godine, nakon čega ćemo kontaktirati kompanije zainteresovane za saradnju i podršku. Važno je nagasiti da program podržava samo kompanije koje su registrovane u posljednjih 6 godina, a kroz dalje faze evaluacije biće potrebno da dokažu određenu poslovnu poveznicu sa bh. dijasporom ili građanima BiH koji su se vratili u zemlju u posljednjih 5 godina”, poručuju iz Projekta.

Kroz aktivnosti tehničke podrške USAID-a je samo u 2023. godini prošlo preko 80 kompanija, a pored direktnih mehanizama pomoći, projekat nudi i partnerstva kroz mentorski program i pripremu za izlazak na međunarodna tržišta.

“Pozivu možete pristupiti popunjavanjem aplikacije na http://www.bit.ly/ta-diasporainvest, te pozivamo sve zainteresovane kompanije da to učine do 30.11., za kada je zakazana procjena pristiglih prijava”, zaključuju iz USAID-a.

Objavljeno u EKONOMIJA
U organizaciji Udruženja "Ujedinjene žene" Bosanska Krupa i JU "Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje" Bosanska Krupa u petak u maloj sali Doma kulture u Bosanskoj Krupi održat će se promocija knjige "Halima" autorice Diliste Hadžimulić Međedović.
Kako nas Halima vodi svojom životnom stazom, tako se u romanu razvija slika predratnoga Sarajeva. Autorica postaje svjedokinja te životne priče, davnog vakta pa nas podjeća na ljepotu međuljudskih odnosa, poštovanja i prijateljstva:
Vrijeme minulog vakta gdje su živjeli insani koji su čuvali ljepotu duha, običaja, nakana i života.
Dilista Međedović vraća nas vremenu koje smo zaboravili u modernome svijetu, prepustili se virtualnome i otuđili jedni od drugih, od sebe samih. Zato je ovaj roman putokaz ka čovjeku, ljudskosti, moralnim vrijednostima, a posebno
ljubavi kao vodilje života. To je roman o čistoj i iskrenoj ljubavi između Halime i Ishaka.
Promocija će se održati u 18 sati, Dom kulture, 03.11.2023.
utorak, 31 Oktobar 2023 08:01

GAMBIT Banja Luka Grand Prix

U Banjoj Luci završen 19.po redu "GAMBIT Banja Luka Grand Prix" šahovski turnir za djecu i mlade do 18.godina starosti.

Na turniru je nastupilo 62 dječaka i djevojčice. Ahmed Kekić je osvojio PRVO mjesto sa 8,5 poena( 8 pobjeda i 1 remi) iz 9 partija dok je Naid zauzeo DRUGO mjesto sa 7,5 poena( 6 pobjeda i 3 remija) iz 9 partija. BRAVO MOMCI.

Objavljeno u SPORT

Lionel Messi osvajač je nagrade Zlatne lopta za najboljeg fudbalera u prošloj godini, ostavivši iza sebe Erlinga Haalanda i Kyliana Mbappea.

 

Messi je podigao možda i najbitniji individualni trofej u fudbalu nakon što je vodio Argentinu, prvi put od 1986. godine, do nove titule Svjetskog prvenstva u Kataru.

Messiju je ovo rekordna, osma nagrada za najboljeg fudbalera planete.

Peto mjesto prema glasanju 100 novinara širom svijeta pripalo je Rodriju iz Manchester Cityja, četvrti je bio Kevin De Bruyne, a kao treći se plasirao Kylian Mbappe.

Nagrada za najboljeg mladog fudbalera otišla je Realovom Judeu Bellinghamu.

REUTERS/Stephanie Lecocq

Sokrates nagrada za poseban angažman u fudbalu je otišla u ruke Viniciusa Junora, koji se istakao angažmanom u borbi za poboljšanje životnih uslova djece.

Posebno priznanje odato je nedavno preminulim Sir Bobbyju Charltonu, koji je Zlatnu loptu osvojio 1966. godine. , a koji je preminuo u 87. godini života, te Luisu Suarezu, čiji se život također ugasio ranije ove godine.

Posebno mjesto post mortem dobio je i Pele, koji je također preminuo u 2022. godini.

Najbolji ženski fudbalski tim je Barcelona, koja je osvojila žensku La ligu, kup i Ligu prvaka za žene, a najbolji golman u muškoj konkurenciji je Emiliano Martinez, koji je zbog svojih odbrana u finalu Svjetskog prvenstva u Kataru od Francuza usred Pariza dobio i salvu zvižduka.

 

Nagrada za najboljeg napadača na svijetu otišla je u ruke Erlingu Haalandu, koji je sa Manchester Cityjem osvojio trostruku krunu i pritom postigao 56 golova.

REUTERS/Stephanie Lecocq

Najbolji muški fudbalski tim, bez dvojbe bio je Manchester City koji je, predvođen Pepom Guardiolom, osvojio tri najjača takmičenja, Premiership, Fa Cup i Ligu prvaka.

Pred kraj ceremonije proglašeni su i najbolji. Aitana Bonmati iz Barcelone osvojila je žensku Zlatnu loptu.

“Iako je ovo individualna nagrada, fudbal je ekipni sport, tako da želim zahvaliti svim saigračicama što su bile dio ovoga. Jako sam sretna što sam osvojila Zlatnu loptu, a na tome želim zahvaliti Barci, svojoj porodici, prijateljima i svima koji me prate i brinu se o meni. Čestitam i svima ostalima koji su nominirani. Mi imamo obavezu da budemo više od sportista. Borimo se za pravedniji svijet”, rekla je Bonmati, koja je žensku Zlatnu loptu preuzela od Alexie Putellas.

 

(N1)

Objavljeno u SPORT

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone. Skrećemo pažnju i na povremeno jak vjetar. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Vozače podsjećamo, od 01.11. na snagu stupa zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme na putevima u Bosni i Hercegovini.

Na dionici magistralnog puta Konjic-Jablanica izvode se radovi u mjestu Lendava, zbog čega je svakog dana, od 07:30 do 16 sati, saobraćaj regulisan semaforima, uz naizmjenično propuštanje vozila.

Na magistralnom putu Semizovac-Olovo-Kladanj na nekoliko lokacija izvode se sanacioni radovi, pa se na tim dionicama saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se i na magistralnim putevima Lukavac-Gračanica (u mjestu Sižje) i Tuzla-Kalesija (u mjestu Miljanovci).

Zbog neophodnih radova, obustavljen je saobraćaj na mostu na Ilidži (M-5 Stup-Blažuj), pa se saobraćaj preusmjerava kroz naselje Lužani.

Zbog bojevog gađanja na vojnom poligonu Manjača do 02.11. od 10 do 18 sati obustavlja se saobraćaj na regionalnom putu Banja Luka-Čađavica, dionici Han Kola-Stričići. Za vrijeme obustave saobraća se alternativnim pravcem (Han kola-Ledenice-Stričići).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila, sošćeno je iz BIHAMK-a.

Objavljeno u VIJESTI
Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme.
Lokalni pljuskovi su registrovani na području Hercegovine, Krajine i jugozapadu Bosne.

Temperature zraka izmjerene u 7:00 sati (°C): Bjelašnica 4; Ivan Sedlo 13; Bijeljina 14; Široki Brijeg 15; Bugojno, Livno i Mostar 16; Drvar 17; Sarajevo 18; Trebinje i Zenica 19; Gradačac 20; Bihać, Sanski Most i Stolac 21; Banja Luka, Doboj, Neum i Tuzla 22°C.
Danas u Bosni i Hercegovini promjenljivo i nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Jači lokalni pljuskovi se očekuju na području Hercegovine i jugozapadu Bosne. Vjetar umjerene jačine, sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24°C.

Biometeorološke prilike djelimično će se pogoršati, izraženije na području Hercegovine i Krajine. Nestabilno vrijeme, praćeno kišom i južnim strujanjem, kod osjetljivih osoba može uzrokovati jačanje tegoba. Moguće su meteopatske reakcije poput reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, nervoze, dekoncentracije, u noći problemi sa snom. Poželjno je reducirati aktivnosti.

 

(FHMZ)

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE

Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da je u proteklom periodu zabilježeno slijedeće:

U 22,30 sati ul.505 Viteške brigade krivično djelo - posjedovanje i omogućavanje uživanja opojne droge od strane 1 lica. Lice lišeno slobode. Izvještaj kantonalnom tužilaštvu o počinjenom KD-u protiv 1 lica.

U 22,40 sati ul. Pazadžik narušavanje javnog reda i mira fizičkim napadom na drugo lice od strane 1 lica. Lice lišeno slobode. Prekršajni nalog na 1 lice.

U 21,30 sati Bosanska Otoka na putu M-14 saobraćajna nezoga - uslijed neprilagođene brzine uslovima i stanju na putu udar put.motornog vozila u ogradu željeznog mosta. Materijalna šteta. Uviđaj izvršen. Prekršajni nalog na 1 lice.

Vatrogasna jedinica izvještava da u proteklom periodu nijeimala intervencija i dojava o požaru.

Hitna služba Doma zdravlja Bos. Krupa saopćava da je u proteklom periodu pregledala 34 pacijenata, za KB “Dr. I. Ljubijankić” je bilo upućeno 9 lica.

JKP“10. Juli ”Bos. Krupa saopćava da je isporuka vode u proteklom periodu na području grada zadovoljavajuća. Danas od 07,00 do 12,00 sati planski prekid u isporuci vode u ul.10 Juli. Radovi na mreži.

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području grada u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas od 10,00 do 11,00 sati planski prekid u isporuci električne energije na TS Varmazi. Radovi na niskonaponskoj mreži.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   grada   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području Grada prohodne,uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po suhim i mjestimično vlažnim kolovozima. Upozorenje na odrone kamenja na kolovoz na magistralnom putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos. Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na pravcima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima i stanju na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području grada Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 19°C , vlažnost zraka 72 % , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 69 cm, u Bosanskoj Otoci 106 cm, a rijeke Krušnice 70,1 cm (NV).

Objavljeno u SERVISNE INFORMACIJE
ponedjeljak, 30 Oktobar 2023 08:37

Ubjedljive pobjede Bratstva i Sloge

U vikendu iza nas ubjedljive i visoke pobjede ostvarili su i GNK " Bratstvo i NK " Sloga".

Sloga je na " Barama" u Bosanskoj Otoci deklasirala Krajinu iz Cazina sa 6:2. Het trik postigao je Nusmir Fajić, dva gola dao je Mehmed Sijamhodžić dok je jadnom gol gostiju iz Cazina pogodio Endi Tutić.

Bratstvo je protutnjalo kroz Sanski Most i savladalo Podgrmeč sa 5:1. Dvostruki strijelac bio je Isak Dženan a po jedan gol dali su Admir Ljutić, Mensud Šabić i Adi Nadarević.

Rezultati 2.Lige FBiH grupa Zapad

Bosanska Otoka

Sloga - Krajina 6:2

Sanski Most

Podgrmeč - Bratstvo  1:5

Novi Travnik

Novi Travnik - Rudar (HB)  0:2

Vitez

NK Vitez - Travnik  0:1

Ključ

Bajer 99 - Iskra  1:2

Kiseljak

Kiseljak - Rudar (K)  1:4

Vitez

Romari - FK Vitez  7:0

 

Emir Sedić

 

 

2.Liga FBiH zapad

Objavljeno u SPORT
Stranica 1 od 14

Radio BK LIVE

 

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1724 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa